17 Ιουλ 2012

Παίζω-μαθαίνω-μεγαλώνω!

Το παιχνίδι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλες τις ηλικίες. Από την βρεφική ακόμα ηλικία είναι σημαντικό το παιδί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με ερεθίσματα. Ακόμα και όταν είναι βρέφος ναι μεν δεν μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία του παιχνιδιού, αλλά μπορεί να ακούσει τους ήχους, να τ’ αγγίξει, να δει τα χρώματα, τις παραστάσεις και να αντιληφθεί.

Ενδεικτικά αναφέρονται, τρόποι με τους οποίους ένα παιδί ωφελείται από το παιχνίδι:

Μουσείο Αφής

Το Μουσείο Αφής δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 1984 για να δώσει την ευκαιρία σε άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας.
Τα εκθέματα της συλλογής ανήκουν στην Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασσική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Υπάρχουν επίσης εκθέματα που ανήκουν στη βυζαντινή περίοδο καθώς και έργα ατόμων με προβλήματα όρασης.

Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του ανήκει στο “Φάρο Τυφλών της Ελλάδος” και βρίσκεται στην οδό Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.