29 Ιουν 2012

Πότε να ξεκινήσει το παιδί ξένη γλώσσα;

Ένα από τα πολλά ερωτήματα που έρχονται να μπερδέψουν τους γονείς κάθε χρόνο πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, είναι το πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεκινήσει το παιδί τους την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και πιο συγκεκριμένα της Αγγλικής. 

Είτε λοιπόν ακολουθούν τη γενική νόρμα που ορίζει τα 8 και 9 ως τις πιο ευρέως διαδεδομένες ηλικίες για την έναρξη της εκμάθησης, είτε συμβουλεύονται στην καλύτερη περίπτωση κάποιον ειδικό ή στη χειρότερη την «ξερόλα» κουμπάρα, ή τέλος ανήκουν σε εκείνη τη μερίδα των βιαστικών, που στέλνουν τα παιδάκια τους στο φροντιστήριο για να παρακολουθήσει ένα από τα λεγόμενα «oral groups» για παιδάκια προσχολικής ηλικίας.

Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις διίστανται, ενώ πρόσφατα, αρκετές έρευνες έχουν καταρρίψει αρκετούς μύθους σε σχέση με το θέμα.

“Πώς να μάθω στο παιδί μου να πίνει με καλαμάκι;”

Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να ρουφούν από το καλαμάκι μόνα τους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα περίπου στην ηλικία μεταξύ 9 και 12 μηνών. Στην πραγματικότητα είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί την συμμετοχή του σαγονιού, της γλώσσας και των χειλιών και είναι πολύ σημαντικό βήμα γιατί υποβοηθά τις λεπτές και απαιτητικές κινήσεις της ομιλίας που αναπτύσσεται.

Οδηγίες: