13 Ιαν 2012

Αυτισμός, 'Ασπεργκερ, "αυτιστικά στοιχεία": Τι είναι και τι σημαίνουν οι διαγνώσεις αυτές

Στο παρακάτω κείμενο η Βάγια Παπαγεωργίου, Παιδοψυχίατρος ειδικευμένη στις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, αναλύει με απλό τρόπο κάποια σημαντικά θέματα που αφορούν τον αυτισμό, το σύνδρομο 'Ασπεργερ, τα "αυτιστικά στοιχεία, τις διαφορές μεταξύ τους, τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους ειδικούς στη διάγνωση κ.ά.. 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;

Και τα δυο, αυτισμός ή αυτιστική διαταραχή και σύνδρομο Asperger, ανήκουν στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και χαρακτηρίζονται από τις ίδιες βασικές δυσκολίες στους τομείς της αμοιβαίας κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της επικοινωνίας και της σκέψης-φαντασίας-συμπεριφοράς. Οι δυσκολίες αυτές είναι πιο ήπιες στα άτομα με σύνδρ. Asperger, τα οποία έχουν φυσιολογικές νοητικές δεξιότητες ή υψηλές και αντιλαμβάνονται τις σημαντικές κοινωνικές - επικοινωνιακές δυσκολίες τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να τις αντιμετωπίσουν. Σημαντική διαφορά μεταξύ των δυο διαταραχών θεωρείται, σήμερα, η απουσία καθυστέρησης στην ανάπτυξη του λόγου στα άτομα με σύνδρομο Asperger. Ωστόσο, κάποια παιδιά με τυπική αυτιστική διαταραχή σε μικρή ηλικία, αναπτύσσουν λόγο και άλλες δεξιότητες αργότερα και στην εφηβεία παρουσιάζουν χαρακτηριστικά συνδρόμου Asperger.

Η μεταφορά των ζώων πίσω από τον φράχτη βοηθάει?

Μια δραστηριότητα για την ενθάρρυνση του κινητικού σχεδιασμού, τον διαχωρισμό των κινήσεων, τον οπτικοκινητικό και αμφίπλευρο συντονισμό. Θα χρειαστείτε μπαλόνια, ένα μπαστούνι ή ένα σωλήνα από χοντρό χαρτόνι και 1 ή 2 κουτιά. Τα παιδιά καλούνται να μεταφέρουν τα ζώα (μπαλόνια) πίσω από τον φράχτη (κουτί). Είναι σημαντική η επίβλεψη από έναν ενήλικα. 

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται το παιχνίδι, και μια παραλλαγή για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ισχύων και του κορμού χρησιμοποιώντας το περπάτημα στα γόνατα.



Τα «πρώτα του αντανακλαστικά»

Μόλις ένα μωράκι έρθει στον κόσμο, ο νεογνολόγος του κάνει ορισμένες εξετάσεις και μετρήσεις που δίνουν τις πρώτες πληροφορίες για την υγεία του. Για παράδειγμα, μετράει την περιφέρεια του κεφαλιού του, το ύψος και το βάρος του, ελέγχει το χρώμα του κλπ. Το πρώτο κιόλας λεπτό της γέννησής του γίνεται το «Τεστ Άπγκαρ», με το οποίο ελέγχονται και βαθμολογούνται ο μυϊκός τόνος του νεογνού (αν είναι κανονικός ή χαλαρός), ο ρυθμός της αναπνοής του (πώς αναπνέει), ο ρυθμός της καρδιάς του (αν έχει κανονικό ρυθμό, ταχυκαρδία, βραδυκαρδία), κλπ.

Η ανάπτυξη της όρασης

Είναι καλό οι γονείς να γνωρίζουν τα στάδια ανάπτυξης της όρασης του παιδιού τους, ώστε, εάν υποπτεύονται ότι το παιδί δεν βλέπει σωστά ή έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του, να συμβουλεύονται εγκαίρως ειδικό.

Τα προβλήματα όρασης πρέπει να αποκλειστούν όταν τα παιδιά δεν αντιδρούν κατάλληλα με το περιβάλλον τους. Τα περισσότερα φυσιολογικά παιδιά εμφανίζουν ωρίμανση των διαφόρων παραμέτρων της όρασης κατά ηλικιακά στάδια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν είναι ίδια, η φυσιολογική ποικιλία είναι μεγάλη και μερικά παιδιά κατακτούν βήματα στην ανάπτυξή τους σε διαφορετικές ηλικίες.