4 Ιουλ 2012

Διαταραχές της δομής του μεσολοβίου - Κλινικές εκδηλώσεις σε παιδιά και εφήβους

Περίληψη άρθρου

Το μεσολόβιο είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων και αποτελείται  από περισσότερες από  200 εκατομμύρια νευρικές ίνες, στην πλειοψηφία τους διεγερτικές. Η διάπλασή του αρχίζει την 10η εβδομάδα της κύησης και συνεχίζεται μέχρι  και τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Οι διαταραχές της δομής του μεσολοβίου οφείλονται τόσο σε γενετικά  αίτια όσο και σε εξωγενείς παράγοντες (σύνδρομο εμβρυϊκής αλκοόλης) και περιλαμβάνουν αγενεσία του συνδέσμου (πλήρη ή μερική), υποπλασία και δυσγενεσία ορισμένων τμημάτων του.

Ψυχικά προβλήματα για τα παιδιά που τιμωρούνται με ξύλο

Τα παιδιά που τρώνε ξύλο από τους γονείς ή άλλους ενήλικες για να τιμωρηθούν για τα λάθη ή τις παραλείψεις τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας όταν μεγαλώσουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μεταξύ των ενηλίκων, ποσοστό 2% έως 7% των κρουσμάτων ψυχικών νόσων (συμπεριλαμβανομένης της μείζονος κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών και της παράνοιας) οφείλονται στην σωματική τιμωρία που συνέβη κατά την παιδική ηλικία, λένε οι ερευνητές.

Πότε αρχίζει να καταλαβαίνει τους αριθμούς;

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πότε είναι έτοιμο το μωράκι σας να διδαχθεί κάποια απλά πραγματάκια από εσάς, όπως είναι παραδείγματος χάριν οι αριθμοί.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι από την ηλικία των 12 μηνών, μπορείτε να εισάγετε τους αριθμούς, δείχνοντάς του και μετρώντας απλά καθημερινά πραγματάκια που βρίσκονται γύρω του.

«Εχουμε δύο ποδαράκια, μία μυτούλα, τρεις πετσετούλες, μία γατούλα, δύο αδερφάκια…» κλπ.
Ετσι θα μπορείτε να προχωρήσετε πλέον σε απλές ερωτήσεις, δίνοντας πάντα την επιλογή, όπως «πόσα κουμπάκια έχει το φουστανάκι σου; Ένα ή δύο»;