2 Σεπ 2011

"Επανάσταση" στην αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών

Βρισκόμαστε κοντά σε "επανάσταση" στον τομέα της αντιμετώπισης των ψυχιατρικών διαταραχών, σύμφωνα με τον καθηγητή Thomas Insel, διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.
Η "επανάσταση" αυτή θα λάβει χώρα με τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με νέες μορφές θεραπείας, με χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο και με τη χορήγηση φαρμάκων. 
Ο συνδυασμός όλων αυτών θα αλλάξει ριζικά τον σημερινό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις ψυχικές ασθένειες στο μέλλον.
Ο Insel θεωρείται αυθεντία στον τομέα του. Ο οργανισμός που διοικεί είναι ο μεγαλύτερος σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο, διανέμει περισσότερα από 1 δις ευρώ σε χορηγίες.
Ο Insel εξηγεί το λόγο των επερχόμενων αλλαγών λέγοντας ότι σήμερα οι ψυχικές διαταραχές αρχίζουν να αντιμετωπίζονται ως διαταραχές του εγκεφάλου. Αυτό έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη διάγνωση και θεραπεία τους. "Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε κοντά σε επανάσταση όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των διαταραχών. Η κατάσταση αλλάζει ριζικά".
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είχαν αποτέλεσμα μόνο κατά των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και όχι κατά της αιτίας, ενώ η θεραπεία ως επί το πλείστον δεν καταφέρνει να επηρεάσει την πορεία της νόσου. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν πλέον τη δυνατότητα να χαρτογραφήσουν τα κυκλώματα του εγκεφάλου, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη θεραπεία.
Τα αποτελέσματα πειραμάτων που έγιναν, έδειξαν ότι η κεταμίνη, ένα ισχυρό ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται από τους κτηνιάτρους, μπορεί να άρει την κατάθλιψη εντός μερικών ωρών. Τα παραδοσιακά φάρμακα κατά της κατάθλιψης συνήθως απαιτούν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιδράσουν. Το γεγονός αυτό, κατά τον Insel, δείχνει ότι υπάρχουν νέοι δρόμοι για τη θεραπεία, οι οποίοι πρέπει να εξερευνηθούν.


Πηγή: The Independent

40ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο!

Ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο, το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας (καθώς υπήρξαν χρονιές που έγιναν δυο Φεστιβάλ), ένας σημαντικός θεσμός στα δρώμενα της Αθήνας, που οργανώνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), με συνδιοργανωτή τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.


Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στα "Λογοκριμένα και απαγορευμένα βιβλία-περιοδικά και εφημερίδες την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974", ειδικό αφιέρωμα στον "Γιούρι Γκαγκάριν 1961-2011, 50 χρόνια από την πρώτη πτήση ανθρώπου στο Διάστημα", σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας και αφιέρωμα στην "Ιδέα Δωρεάς Οργάνων", σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

Στο 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνεται στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου από τις 2 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, θα συμμετάσχουν περίπου 150 εκδότες σε 120 περίπτερα όπου θα παρουσιάσουν περισσότερους από 50.000 τίτλους και όλη τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή.

Ο ζωγράφος Αλέξης Βέρουκας φιλοτέχνησε ένα έργο ειδικά για το Φεστιβάλ, που είναι και η αφίσα της έκθεσης και παραπέμπει στην κρίση που μαστίζει και το βιβλίο.

Στο πλαίσιο του έτους εθελοντισμού, ο ΣΕΚΒ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, διοργανώνει την Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00 έως τις 14.00 αιμοδοσία για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία.

Ημέρες και Ώρες Λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου
Δευτέρα - Πέμπτη: 6:00 μ.μ. - 10:30 μ.μ.
Παρασκευή και Σάββατο: 6:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.
Κυριακή: 11:00 π.μ. - 10:30 μ.μ.

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου συμμετέχουν: η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της πρεσβείας της Ρωσίας, ΜΚΟ για το Σύνταγμα και τους Θεσμούς και ο Σύλλογος Αθηναίων.

Πηγή