17 Σεπ 2012

Μια μητέρα, μιλά για την επιστροφή στο σχολείο

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη για αρκετά παιδιά, πόσο μάλλον για τα παιδιά στο φάσμα των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών. Μία μητέρα αποκαλύπτει, πώς εκείνη και ο γιος της τα βγάζουν πέρα. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ιστορία της Priscilla Gilman.

"Καθώς η νέα χρονιά ξεκινά, οι μαθητές προσαρμόζονται στο νέο τους πρόγραμμα, στους νέους συμμαθητές, στους καινούριους δασκάλους και στις νέες τάξεις τους. Η προσαρμογή αυτή δεν είναι για όλους μια εύκολη διαδικασία, γι' αυτό και δεν χρειάζονται όλοι το ίδιο διάστημα για να προσαρμοστούν. Για ορισμένους μαθητές μάλιστα, η προσαρμογή αυτή είναι ιδιαίτερα επίπονη. Ακόμα πιο επίπονη είναι για τους μαθητές με αυτισμό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές ιδιαίτερες προκλήσεις".

Τα υπερευαίσθητα παιδιά και η στάση των γονιών

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των πολύ ευαίσθητων παιδιών;

Με τη λέξη ευαισθησία περιγράφουμε ένα παιδί το οποίο είναι ιδιαίτερα απορροφητικό απέναντι στα καθημερινά ερεθίσματα και τις συναναστροφές που βιώνει.

Ενα πολύ ευαίσθητο παιδί συνήθως έχει χαμηλή εμπιστοσύνη στον εαυτό του, χρειάζεται περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί σε μια καινούργια κατάσταση, αποφεύγει τις δοκιμασίες, έχει φόβο στην πιθανή κριτική από άλλους ανθρώπους, είναι ντροπαλό και συναισθηματικά ανεσταλμένο.

Τα αρχαία Ελληνικά όπλο κατά της Δυσλεξίας

Όπλο κατά της δυσλεξίας και άλλων μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με τη θεωρία του καθηγητή φιλολογίας Eric Havelock η οποία στηρίζεται στον Πλάτωνα.
Στον συνεδριακό τόμο των τετρακοσίων σελίδων «Alphabet and the Brain, έκδοση Springer του 1988» παρουσιάζονται αναλυτικά τα συμπεράσματα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων φιλολόγων, γλωσσολόγων και άλλων ειδικοτήτων, αναφορικά με τη βελτίωση της ψυχοεκπαιδευτικής ανάπτυξης του μαθητή σε καίριους τομείς, όπως είναι οι αντιληπτικές και οπτικές ικανότητες, λειτουργίες που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της δυσλεξίας.

Η επιτυχία ξεκινάει από το πλύσιμο των πιάτων!

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να πετύχουν. Σκέφτονται ποια είναι τα καλύτερα σχολεία, ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες να ξεκινήσουν, πότε να αρχίσουν αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πιάνο… Κι όμως, ο δρόμος για την επιτυχία έχει άλλη αφετηρία.

Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, δώστε τους να …βγάλουν έξω τα σκουπίδια. Επίσης, να βάλουν πλυντήριο, να απλώσουν, να πλύνουν τα πιάτα, να στρώσουν το κρεβάτι, να ξεσκονίσουν, να μαζέψουν τα παιχνίδια τους…