2 Δεκ 2011

Πολυαισθητηριακή Διδασκαλία: Βοηθάει τα δυσλεκτικά παιδιά να γίνουν ανεξάρτητοι μαθητές!


Η πολυαισθητηριακή διδασκαλία μπορεί να βοηθήσει δυσλεκτικά παιδιά να γίνουν ανεξάρτητοι μαθητές και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους.

Για την Elizabeth Henderson, μια σύμβουλο δυσλεξίας, είναι σημαντικό τα παιδιά με δυσλεξία να ενθαρρύνονται να πιστεύουν στον εαυτό τους και να γίνονται ανεξάρτητοι μαθητές από μικρή ηλικία.

" Ώρα για νάνι"

 Οι δυσκολίες στον ύπνο αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης όλων των παιδιών. Εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας από 18 μηνών μέχρι 6 χρόνων. 
Αυτό συμβαίνει, γιατί σε αυτή την ηλικία το παιδί βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα και δέχεται δύσκολα την παλινδρόμηση που συνεπάγεται η διαδικασία του ύπνου, κυρίως λόγω της εμφάνισης των πρώτων ονείρων, τα οποία προκαλούν άγχος ή φόβο και κάνουν τον ύπνο μια κατάσταση ανησυχητική.

Η κρυφή δυναμική των αυτιστικών

Τι είναι αυτό που δεν φαίνεται στα τεστ νοημοσύνης όσον αφορά τον αυτισμό;


Πολλοί ερευνητές έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις απόψεις τους σχετικά με τα άτομα με αυτισμό και τις ικανότητές τους. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι πιθανότατα είναι υποτιμημένη η εν δυνάμει συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο

Το ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

 Ο Κενταυρούλης του Μουσείου, λογότυπο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Κενταυρούλης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου προσκαλεί τα παιδιά να παρακολουθήσουν το Παραμύθι της Κυριακής. Η Νίκη Κάπαρη θα αφηγηθεί το παραμύθι «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη και ο Γιάννης Ψειμάδας θα πλαισιώσει την αφήγηση με ήχους κρουστών και έγχορδων οργάνων.

Μάθηση και Ψυχαγωγία τα Σαββατοκύριακα!

Για ακόμη ένα σαββατοκύριακο, το Παιδικό Μουσείο μας προσκαλεί στα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Οι μικροί μας φίλοι έως 6 ετών, θα απασχοληθούν στην δράση «Σκίζω και ζωγραφίζω». Τα παιδιά σκίζουν ένα χαρτί για να δημιουργήσουν έναν ήρωα, μια ιστορία. Μέσα από μια απλή και καθημερινή δραστηριότητα, τα παιδιά ανακαλύπτουν με ποιον τρόπο μπορούν να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να μεταφέρουν τις εικόνες που ονειρεύονται στους ανθρώπους που είναι κοντά τους.

Τα αγόρια με αυτισμό έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο

Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως η ανώμαλη ανάπτυξη του εγκεφάλου ξεκινά μετά την ηλικία των τεσσάρων μηνών. Σύμφωνα με την μελέτη, η εμφάνιση της ανωμαλίας αυτής σχετίζεται με τον αυτισμό σε παιδιά που χάνουν τις λεκτικές ή κοινωνικές τους δεξιότητες, που είχαν αναπτύξει στο παρελθόν.

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των αγοριών που πάσχουν από την διαταραχή του αυτισμού είναι περίπου 6% μεγαλύτερος από τους συμμαθητές τους, καθώς και από τα μικρότερα παιδιά που έδειξαν σημάδια του αυτισμού νωρίς στη ζωή τους, μια μορφή που ονομάζεται πρώιμη εμφάνιση του αυτισμού.