5 Μαρ 2012

Ένα στα 20 παιδιά προσχολικής ηλικίας εμφανίζει τραυλισμό

Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας και κάποια από αυτά μπορεί να εδραιώσουν έναν μόνιμο τραυλισμό, ο οποίος να τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Οι διαταραχές της ροής της ομιλίας (τραυλισμός) δεν αφορούν μόνον παιδιά, αλλά και ενήλικες. Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις (τικ) των μυών του προσώπου και του σώματος.

Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Κοινωνικά τα πρόσωπα που τραυλίζουν μπορεί να γίνουν αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται ή αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις.

Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με Νοητική Υστέρηση

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων “AΛMA” θα λειτουργήσει Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με Νοητική Υστέρηση δυναμικότητας τεσσάρων ατόμων στο Π. Φάληρο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα με ελαφρά ή μέτρια νοητική υστέρηση, ηλικίας 18 ετών και άνω, με απαραίτητη προϋπόθεση η διάγνωσή τους να προέρχεται από δημόσιο φορέα και να πιστοποιεί ότι πρόκειται για Νοητική Υστέρηση.

Οι νευρώνες μας είναι μόνο... 86 δισ.!

Ο διαδεδομένος μύθος των 100 δισ. καταρρίπτεται από ανορθόδοξη μελέτη
 
Πόσους νευρώνες έχει συνολικά ο εγκέφαλός σας; Μέχρι πρόσφατα η επιστήμη θεωρούσε ότι ήξερε την απάντηση – περίπου 100 δισ. Τελικά όμως το «μέτρημα» ήταν λάθος. Νέα μελέτη «κατεβάζει» το άθροισμα κατά 14 δισ. – διαφορά η οποία είναι σημαντική αφού ισοδυναμεί με το… μυαλό ενός μπαμπουίνου.

Η κατάρριψη αυτού του μύθου, η οποία παρουσιάζεται στο «neuropod» του δικτυακού τόπου της επιθεώρησης «Nature Neuroscience», έχει διπλό ενδιαφέρον. Κατ’ αρχάς δείχνει ότι μια εσφαλμένη πεποίθηση η οποία στερείται τεκμηρίωσης μπορεί να κυριαρχήσει επί δεκαετίες ακόμη και σε έναν επιστημονικό τομέα απλώς και μόνο δια της μεθόδου… της αναπαραγωγής.

"Μαμά, βαριέμαι" & τώρα τί κάνω;

Μια φράση που ακούμε συχνά ως θεραπεύτριες παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), σκεφτείτε πόσο συχνά την ακούν οι γονείς. 
Λογικό είναι κάποιες φορές να "πελαγώνουν" μην γνωρίζοντας πώς να αντιδράσουν. Οι συντάκτες του περιοδικού ADDitude συγκέντρωσαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο τις προτάσεις διαφόρων γονιών για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις είναι τόσο απλές που θα απορήσετε που δεν τις σκεφτήκατε μόνοι σας. 
Σκοπός των προτάσεων είναι να παρέχουν μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα νιώθουν ότι παίζουν, ώστε να πάψουν να βαριούνται. Άλλες πάλι είναι κάποιες πρόχειρες "λύσεις" που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Δωρεάν συναντήσεις γονέων από τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης

Τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας, αλλά και ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας, διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά τις «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».  

Παχυσαρκία «απειλεί» τα βρέφη που τρέφονται μόνο με αλεσμένες τροφές

Αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν διατροφικές δυσκολίες και αδυναμία μάσησης στην ηλικία των 2-3 ετών, αλλά και να εξελιχθούν μελλοντικά σε παχύσαρκα άτομα, παρουσιάζουν τα παιδιά, τα οποία σε βρεφική ηλικία (πριν από τον 9ο μήνα ζωής) τρέφονταν μόνο με κρέμες και όχι σχηματισμένη τροφή.

Η εισαγωγή της στερεάς τροφής στη διατροφή των βρεφών, σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες, πρέπει να ξεκινά περίπου στον 6ο μήνα της ζωής παράλληλα με τις κρέμες.

Σεμινάριο για κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν ως συνοδοί στα πολυήμερα κατασκηνωτικά προγράμματα του Συλλόγου για παιδιά και νέους με αναπηρία (νοητική καθυστέρηση και αυτισμό), που πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι, στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγ. Ανδρέα.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος.