24 Αυγ 2011

Δραστηριότητα: Box για παιδιά

Θα χρειαστείτε τρία μπαλόνια, σπάγκο και μερικούς χαρτονένιους κυλίνδρους από χαρτί τουαλέτας.

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία συνδέεται με κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή

Ενήλικες που υπέστησαν κακοποίηση ή εγκατάλειψη ως παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, αναφέρει νέα έρευνα. Ερευνητές ανέλυσαν 16 επιδημιολογικές μελέτες που αφορούσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και 10 κλινικές δοκιμές σε 3.000 ανθρώπους.

Η παιδική κακοποίηση συνδεόταν με διπλάσιο κίνδυνο επαναλαμβανόμενης και μακροχρόνιας κατάθλιψης, αποκάλυψε η ανάλυση. Οι ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλά στην αγωγή για την κατάθλιψη, περιλαμβανομένων των φαρμάκων και της ψυχοθεραπείας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα του King's College στη Βρετανία και θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ‘American Journal of Psychiatry’.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Andrea Danese, δήλωσε ότι ο εντοπισμός όσων αντιμετωπίζουν κίνδυνο για κατάθλιψη είναι σημαντικός όσον αφορά τη δημόσια υγεία. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η παιδική κακοποίηση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης επαναλαμβανόμενων και επίμονων επεισοδίων κατάθλιψης με αυξημένο κίνδυνο φτωχής ανταπόκρισης στην αγωγή.

Η κακοποίηση περιελάμβανε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική κακοποίηση και εγκατάλειψη. Η πρόληψη της κακοποίησης και η βοήθεια προς τα παιδιά όσον αφορά τις συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει την πρόληψη της κατάθλιψης αργότερα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι όσοι υπέστησαν κακοποίηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανωμαλίες στον εγκέφαλο, αντίδραση του ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος στο στρες.

Για τους γιατρούς, η γνώση του ιστορικού κακοποίησης ενός ασθενούς μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμη για την πρόγνωση και τη λήψη αποφάσεων για την αγωγή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: http://www.iatronet.gr

Οξυμετρία καρδιακού παλμού

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο - Μια γρήγορη και οικονομικά προσιτή εξέταση μπορεί να σώσει τις ζωές των βρεφών που γεννιούνται με συγγενή καρδιακά ελλείμματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν 20.055 νεογνά και διαπίστωσαν ότι ο έλεγχος του οξυγόνου στην αιματική κυκλοφορία είναι πιο αξιόπιστος από άλλες διαθέσιμες εξετάσεις. Ο έλεγχος του επιπέδου οξυγόνωσης του αίματος μπορεί πραγματικά να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις καθώς αρκετές περιπτώσεις συγγενών καρδιακών ελλειμμάτων δεν διαγνώσκονται εγκαίρως.

Τα συγγενή καρδιακά ελλείμματα επηρεάζουν περίπου ένα στα 145 παιδιά που γεννιούνται. Εντοπίζονται με υπερηχογραφήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με καρδιολογικό έλεγχο αμέσως μετά τον τοκετό.

Γιατροί σε έξι μαιευτικά νοσοκομεία της Μ.Βρετανίας χρησιμοποίησαν οξυμετρία παλμού για να ανιχνεύσουν τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα. Αν τα επίπεδα ήταν υπερβολικά χαμηλά ή ποίκιλαν μεταξύ άνω και κάτω άκρων, τότε προχωρούσαν σε λεπτομερέστερες εξετάσεις.

Η οξυμετρία παλμού διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και εντόπισε το 75% των σοβαρότερων ανωμαλιών. Συνδυαστικά με «παραδοσιακές» διαγνωστικές μεθόδους εντοπίστηκε το 92% των περιπτώσεων.

Κι ενώ ορισμένες περιπτώσεις καρδιακών ελαττωμάτων δυστυχώς δεν είναι ιάσιμα, η χειρουργική έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου και μπορεί να διορθώσει αρκετά από τα συγγενή καρδιακά ελλείμματα.

Ο Δρ Αντριου Εγουερ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, προτείνει την άμεση υιοθέτηση της οξυμετρίας παλμού στο πλαίσιο του νεογνικού ελέγχου.

Ορολογία: ΑΒΑ



Τι είναι το ABA?