19 Μαρ 2012

Πράγματα που κάνουν τη ζωή των γονιών ευκολότερη


 της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, SIT
Συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις κυριότερες εφευρέσεις που έχουν κάνει καλύτερη τη ζωή των γονέων. 

Τηλεόραση
Η κινούμενη εικόνα και ο ήχος μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών και τα κρατούν απασχολημένα όσο οι γονείς κάνουν κάτι άλλο. Μπορεί να μην κάνει τα παιδιά μικρής ηλικίας να βλέπουν τηλεόραση, ωστόσο τα Ζουζούνια και οι λοιπές παιδικές εκπομπές εξασφαλίζουν πολύτιμο χρόνο για τους γονείς.

Velcro
Ο Θεός να ευλογεί όποιον το σχεδίασε. Απλά σκεφτείτε πόσες φορές την ημέρα ένα παιδί βάζει ή βγάζει τα παπούτσια του, δίχως να χρειάζεται τη βοήθειά σας.

Σύγχρονα παιδικά καροτσάκια
Τα σύγχρονα καροτσάκια αποτελούν ωδή στη λειτουργικότητα. Είναι πανάλαφρα και αναδιπλούμενα για να μεταφέρονται πανεύκολα. Διαθέτουν θήκες για όλη την «προίκα» του μωρού, αλλά και των γονέων. Προσφέρουν προστασία από τον ήλιο, τη βροχή, τη ζέστη και το κρύο. Διαθέτουν αποσπώμενα μέρη ώστε να γίνονται παιδικά καθίσματα για το αυτοκίνητο ή πορτ-μπεμπέ. Σε λίγο θα ζεσταίνουν και το γάλα του.

Δημητριακά
Αρέσουν στα παιδιά να τα τρώνε, αλλά και να παίζουν μαζί τους. Όταν το φαγητό συνδυάζεται με το παιχνίδι, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ένας ευτυχισμένος γονιός. Τα δημητριακά πλέον είναι χιλιάδες, οπότε σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να αρέσει στο παιδί σας.

Εμβόλια
Μπορεί κι εμείς να έχουμε δημοσιεύσει έρευνες σχετικές με την αποτελεσματικότητα ή μη ορισμένων εμβολίων, ωστόσο ποιος θα ήθελε να ζει σε έναν κόσμο δίχως εμβόλια; Θα θέλατε να μεγαλώνει το παιδί σας σε κάποια χώρα της Αφρικής; Μάλλον όχι, είναι η απάντηση. Μπορεί λοιπόν ν’ απεχθανόμαστε το τρύπημα της βελόνας και να κλαίμε όταν είμαστε παιδιά, τα εμβόλια όμως μας προστατεύουν και μας γλιτώνουν από πολλές (κάποτε θανατηφόρες) ασθένειες.

Διαδίκτυο
Αποτελεί άμεση πηγή πληροφόρησης και επίλυσης κάθε απορίας. Μας βοηθά να μαγειρέψουμε, να ενημερωθούμε, να βρούμε νέα παιχνίδια ή να διαβάσουμε κριτικές για παιδικά βιβλία και παραμύθια. Για σκεφτείτε τι θα κάνατε εάν σας έλεγαν ότι δε θα έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο για 2 μήνες;


Αη Βασίλης
Στο μυαλό μας είναι συνδεδεμένος με την πιο ευχάριστη, για τους περισσότερους, εποχή του χρόνου: τα Χριστούγεννα. Τα παιδιά τον αγαπούν για τα δώρα που τους φέρνει και οι γονείς για το γεγονός ότι κάνει τα παιδιά τους γίνονται αγγελάκια. Κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι ο «όρος» που τον θέλει να φέρνει δώρα μόνο στα καλά παιδιά. Οπότε από τις αρχές Δεκέμβρη που στολίζετε το δέντρο, τα παιδιά γίνονται «καλά» για να πάρουν δώρο. Μήπως θα έπρεπε να στολίζουμε το δέντρο από το καλοκαίρι;

Μαρκαδόροι που σβήνουν με νερό
Οι συγκεκριμένοι μαρκαδόροι αφαίρεσαν έναν ακόμα πονοκέφαλο από τους γονείς. Δε χρειάζεται πια κάποιος για να καθαρίσει τους τοίχους, τα ρούχα, τα έπιπλα κτλ τρίβοντας για ώρες. Τώρα μπορείτε να αφήσετε τους εκκολαπτόμενους Πικάσο να βγάλουν το άχτι τους, δίχως ν’ ανησυχείτε για τις συνέπειες.

Πλαστελίνη
Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, δίχως τον παραμικρό κίνδυνο. Δε λερώνει, μεταφέρεται εύκολα και δεν προκαλεί ζημιές. Αν έφτιαχναν και μία ειδική έκδοση που να τρώγεται, τότε θα ήταν πραγματικά τέλεια.

Σαμπουάν δίχως πια δάκρυα
Οτιδήποτε σταματά τα δάκρυα (και τη γκρίνια την οποία συνεπάγονται) μπορεί να χαρακτηριστεί θαυματουργό. Μακάρι να υπήρχε κάτι παρόμοιο για τα εμβόλια, για κάθε φορά που λέμε «όχι» σε κάποια απαίτηση του παιδιού και για την ώρα που πρέπει να το βάλουμε για ύπνο.

Φορητά DVD
Τώρα τα παιδιά κάθονται ήσυχα στο αυτοκίνητο, παρακολουθώντας τις αγαπημένες τους εκπομπές. Οι συνεχείς ερωτήσεις «που πάμε», «σε πόση ώρα φτάνουμε» «που είμαστε» κτλ ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

Προστατευτικό συσκευασίας με κυψέλες (bubble wrap)
Μπορεί να χρησιμεύει για την προστασία από χτυπήματα και γρατζουνιές διαφόρων αντικειμένων, ωστόσο προσφέρει και ευχαρίστηση όταν σπας τις κυψέλες και ακούς το χαρακτηριστικό ήχο. Παραδετείτε το, δεν αρέσει μόνο στα παιδιά σας, αλλά και σε εσάς.

iPod, iPhone, iPad, MP3, MP4
Όλα τα λεγόμενα gadgets που διευκολύνουν τη ζωή μας έχουν μια ακόμα χρήση: κρατούν απασχολημένα τα παιδιά και έτσι προλαβαίνουμε να έχουμε λίγο χρόνο να κάνουμε άλλα πράγματα.

Μαγνητάκια ψυγείου
Στις μέρες μας, το ψυγείο έχει καταντήσει πίνακας ανακοινώσεων. Εδώ κολλάμε όλοι τους λογαριασμούς, τις υπενθυμίσεις για τα ραντεβού μας, επαγγελματικές κάρτες που μας ενδιαφέρουν, το πρόγραμμα διατροφής μας, το σχολικό πρόγραμμα του παιδιού, τις ζωγραφιές και τις φωτογραφίες τους.

Φούρνος μικροκυμάτων
Τα κάνει όλα και συμφέρει. Το γάλα ή το φαγητό του παιδιού ζεσταίνονται άμεσα και άκοπα και παράλληλα σταματάει η γκρίνια ή το κλάμμα. Ο κουρασμένος γονιός απολαμβάνει το ζεστό δείπνο που δικαιούται στο τέλος μιας κουρσαστικής μέρας. Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε, αλλά ο φούρνος μικροκυμάτων έχει διευκολύνει τη ζωή μας και έχει βελτιώσει το επίπεδό της.

Πλαστικές σακούλες με ασφαλές κλείσιμο
Η συγκεκριμένη εφεύρεση βελτίωσε τη ζωή όλων μας, όχι μόνο όσων είναι γονείς. Πλέον μπορούμε να μεταφέρουμε άφοβα ένα σάντουιτς στην τσάντα της δουλειάς ή στη σάκα του σχολείου, δίχως να φοβόμαστε ότι θα τη γεμίσουμε ψίχουλα. Είναι διαθέσιμες σε διάφορα μεγέθη, ιδανικά σχεδόν για κάθε είδους σνακ.

Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές
Μπορεί οι γονείς μας να μας φωτογράφιζαν όταν είμασταν παιδιά, εκείνες οι φωτογραφίες όμως δεν μπορούν να συγκριθούν με τις σημερινές. Οι δυνατότητες που έχουμε εμείς ως γονείς είναι ασύγκριτα περισσότερες. Δεν υπάρχει πια λόγος να «στήνουμε» το μωρό μέχρι να πάρει την κατάλληλη πόζα: τραβάμε άπειρες φωτογραφίες, δίχως να νοιαζόμαστε για το κόστος του φιλμ. Μετά τις τσεκάρουμε και κρατάμε μόνο όσες μας αρέσουν, τις οποίες μπορούμε να τυπώσουμε άμεσα, δίχως να χρειάζεται να πάμε στο φωτογραφείο και να περιμένουμε 3-4 μέρες. Τις φωτογραφίες αυτές μπορούμε σχετικά απλά να τις επεξεργαστούμε για να τις βελτιώσουμε και να τις στείλουμε στο ταίρι ή σε κάποιο φίλο μας άμεσα, μέσω του κινητού ή του υπολογιστή μας.

Μακαρόνια με τυρί
Φυσικά και δεν εννοούμε μόνο μακαρόνια με τυρί, αλλά για οποιοδήποτε σύντομο και γευστικό γεύμα. Ένα γεύμα που ετοιμάζεται άμεσα και είναι ιδανικό είτε για εσάς, μετά από μια κουραστική μέρα, είτε για το παιδί σας, προκειμένου να πάψει να διαμαρτύρεται.

Πηγή: www.parenting.com

Ορολογία: Σύνδρομο Fragile X (Εύθραστου Χ)






Τι είναι το Σύνδρομο Fragile Χ (Εύθραστου Χ)? 

Σεμινάριο με θέμα ‘Αυτισμός: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές’

Τα τμήματα Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Mediterranean College και ο τομέας Παιδαγωγικών των ΙΕΚ ΞΥΝΗ, στο πλαίσιο του ‘Education Festival 2012’, διοργανώνουν σεμινάριο με θέμα ‘Αυτισμός: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές’, στις 20 Μαρτίου, ώρα 18:00, στο Lecture Hall του Mediterranean College (Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, Αθήνα). Η συμμετοχή για το ευρύτερο κοινό είναι δωρεάν.

Εισηγητής είναι ο κος Στέργιος Νότας, Κλινικός Ψυχολόγος.

Δραστηριότητα: Απλώνοντας το χρώμα

Τώρα που ο καιρός αρχίζει να μας δείχνει το καλό του πρόσωπο είναι ευκαιρία να παίξετε με τα παιδιά στα μπαλκόνια, τους κήπους και τις βεράντες, ώστε να μην ανησυχείτε για το λέρωμα.

Το "Εργαστήρι Θαυμάτων" δωρεάν σε όσους ψωνίζουν στο Μαρούσι!

Το «Εργαστήρι Θαυμάτων» είναι ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού, που προσφέρεται δωρεάν σε όσους ψωνίζουν στο Μαρούσι! Οι καταστηματάρχες μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, προσφέρουν στους πελάτες τους κουπόνια, προκειμένου να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο «Εργαστήρι Θαυμάτων», το οποίο βρίσκεται κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό. Όση ώρα τα παιδιά ψυχαγωγούνται, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τον καφέ τους και να ξεκουραστούν, στον ίδιο χώρο.

Η αγάπη της μητέρας προστατεύει τα παιδιά από την κατάθλιψη

Η αγάπη που εισπράττουν τα παιδιά από τους γονείς τους, αλλά κυρίως από τη μητέρα τους, είναι σημαντικότατος παράγοντας για την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών αλλά και για την πνευματική και ψυχική τους ηρεμία, ενώ τα προστατεύει από την κατάθλιψη, όταν θα περάσουν στην εφηβεία και όταν θα ενηλικιωθούν.

Παιδί: Πώς ν’αγαπήσει το βιβλίο!

Είναι δύσκολο για ένα παιδί από την νηπιακή ακόμα ηλικία να αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα και να επιλέξει αυτό από την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή! Εμείς όμως ως ενήλικες μπορούμε να βρούμε τρόπους για να το κάνουμε να το αγαπήσει.

Βασική αρχή είναι να μιλήσουμε στο παιδί μας για το βιβλίο και τα όσα μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη.

Ένα βιβλίο πέραν της γνώσης που μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη του, ενεργοποιεί την φαντασία κι εκπαιδεύει την σκέψη.