23 Δεκ 2011

Το μέγεθος του εγκεφάλου «δείχνει» το Αλτσχάιμερ

Προάγγελο της νόσου του Αλτσχάιμερ μπορεί να αποτελεί το μέγεθος του εξωτερικού τμήματος του εγκεφάλου, του εγκεφαλικού φλοιού, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη, όσοι έχουν λεπτό εγκεφαλικό φλοιό έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Τι σημαίνουν τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια για τα παιδιά?


Ποια είναι η θεραπευτική αξία των χριστουγεννιάτικων µύθων για το µικρό παιδί;

Οι ανθρώπινοι μύθοι έχουν τη μαγική ιδιότητα να αποτυπώνουν σημαντικές θεματολογίες της ζωής μέσα από τη χρήση πολλαπλών συμβόλων.

Ενα από τα διαχρονικότερα σύμβολα είναι ο Αγιος Βασίλης, η προσωποποίηση του καλού, της άνευ όρων αγάπης, της προσφοράς, του οικουμενικού σεβασμού στην παιδική ύπαρξη. Ο συμβολικός λόγος του μύθου του λειτουργεί προστατευτικά και θεραπευτικά στο μικρό παιδί, παρέχοντάς του μια σειρά από σημαντικά από οφέλη, όπως είναι:

Tα παιδιά στην κουζίνα τώρα!

Μοιράστε ρόλους ανάλογα με την ηλικία τους!

Μήπως η κουζίνα σας είναι ένας χώρος απαιτητικός , γεμάτος κουραστικές δουλειές ιδιαίτερα τις ημέρες γύρω μέσα στις γιορτές;

Αλλάξτε το αυτό διασκεδάζοντας στην κουζίνα οικογενειακώς! Μπορείτε να ενσωματώσετε όλη την οικογένειά σας στην προετοιμασία του φαγητού και των γλυκών, μοιράζοντας ρόλους ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας με σκοπό να μαγειρέψετε παιχνιδιάρικα όλοι μαζί!

Παιδικές φιλίες

Εχετε σκεφτεί πως κάνουν φιλίες τα παιδιά; Με ποια κριτήρια επιλέγουν τους φίλους τους και αν τελικά λειτουργούν σαν τους ενήλικες πάνω σε αυτό το θέμα;

Αυτό που ισχύει γενικά είναι ότι τα παιδιά λειτουργούν σαν τους ενήλικες, αφού απορρίπτουν τα πρόσωπα που τα ενοχλούν, τα υποτιμούν, τα περιφρονούν και γενικά δεν ταιριάζουν μαζί τους.

6 πράγματα για να κάνετε με το μικρό σας

“Δεν είναι μόνο η οικογένεια που ελέγχει και ανατρέφει το βρέφος της αλλά και το βρέφος ελέγχει και ανατρέφει την οικογένεια του.”

Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιούνται τι παιδαγωγικό μπορούν να κάνουν με το μωρό τους αφού ακόμη δεν μπορεί να κάνει έναν συμβατικό διάλογο, δεν μπορεί να παίξει με οδηγίες και κανόνες και το μόνο που απομένει να κάνει είναι να δέχεται χάδια. Το μωρό όμως είναι πολύ περισσότερο δεκτικό στην μάθηση απο ότι αντιλαμβανόμαστε.

Υπάρχουν 6 απλές δραστηριότητες που απασχολούν το μωρό και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της λογικής, να αναπτύξει την περιέργεια του για τον κόσμο, να μάθει το σώμα του και να γίνει ανεξάρτητο νιώθοντας ελεύθερο.