28 Νοε 2011

Ο ορισμός των μαθησιακών δυσκολιών διαφέρει στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο!!

Όλοι έχουν διαφορετικέςς οπτικές και απόψεις. Μία από αυτές είναι η κατανόηση και ο ορισμός των μαθησιακών δυσκολιών. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αναφέρονται ως ψυχολογικές και νευρολογικές καταστάσεις, οι οποίες επηρρεάζουν τις επικοινωνιακές ικανότητες του ατόμου και την δυνατότητα να διδαχθεί αποδοτικά. Ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο όρος χρησιμοποιείται γενικά για να αναφερθούν σε αναπτυξιακές δυσκολίες.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να δώσουμε ότι καλύτερο μπορούμε όσοι ασχολούμαστε με τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, έτσι ώστε να επιτύγχουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Δραστηριότητα: Σταμάτα-Ξεκίνα

Μια ομαδική δραστηριότητα για μικρά παιδιά, η οποία θα τα βοηθήσει να μάθουν να ανταποκρίνονται σε εντολές, να μιμούνται τους άλλους και να βελτιώσουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό και τον κινητικό τους έλεγχο. Τα παιδιά καθώς και ένας ενήλικας κράτιουνταιμε τα χέρια δημιουργώντας μια σειρά. Ο άλλος ενήλικας, ο αρχηγός, δίνει το σήμα "ξεκίνα" είτε λεκτικά, είτε κουνώντας ένα πράσινο μαντήλι και η ομάδα αρχίζει να κινείται στο χώρο, περνώντας δίπλα από έπιπλα, πάνω από εμπόδια κ.λ.π..... Όταν ο αρχηγός πεί "σταμάτα" η ομάδα πρέπει άμεσα να ακινητοποιηθεί. Ο ενήλικας που συμμετέχει στην ομάδα, μπορεί να κάνει απότομη την εκκίνηση ή το σταμάτημα, ταρακουνώντας και διασκεδάζοντας όλη τη σειρά.

A.C. Workshop: Τέχνη και χειροτεχνία για παιδιά

Προγράμματα σεμιναρίων για μικρά παιδιά και εφήβους που θέλουν να ανακαλύψουν τα χρώματα, τα υλικά, τις τεχνικές ζωγραφικής, τις κατασκευές με πηλό, το θεατρικό παιχνίδι, τη σωματική έκφραση και άλλα πολλά, προσφέρει το «A.C. WORKSHOP».

Τα σεμινάρια προσφέρονται από έμπειρους επαγγελματίες και από καταξιωμένους καλλιτέχνες σε συνεργασία με την Art Cargo Gallery.

«Γεύονται» λέξεις και «ακούνε» χρώματα…

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν εικόνες και ακούνε ήχους, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι «ακούνε» τα χρώματα και «γεύονται» τις λέξεις – ένα μυστηριώδες φαινόμενο που αποκαλείται συναισθησία.

Η συναισθησία είναι ουσιαστικά η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων και εμφανίζεται όταν η διέγερση κάποιας από τις πέντε αισθήσεις, ενεργοποιεί βιώματα σε μια άσχετη αίσθηση.

Τώρα, μια νέα μελέτη υποδηλώνει πως αυτό το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό μπορεί να παρέχει πολυάριθμα νοητικά οφέλη.

Μη κάνετε αμέσως το δεύτερο παιδάκι!

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι δύο ή περισσότερα χρόνια διαφορά μεταξύ των αδερφών είναι η καλύτερη δυνατή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος του Journal of Human Resources, και υποστηρίζει ότι η διαφορά πέρα των δύο ετών είναι ευεργετική για τα μικρότερα.

Επίσης, όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα που ένα πρωτότοκο παιδί μένει χωρίς αδερφάκι, τόσο περισσότερη είναι και η προσοχή που λαμβάνει από τους γονείς του. Μάλιστα, η προσοχή που δείχνουν οι γονείς στα παιδιά τους, συνδυάστηκε με την μόρφωση του παιδιού τα επόμενα χρόνια της ζωής του.

Παιδί και παιχνίδι

Το παιχνίδι αποτελεί τη «φυσική» γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους. Μέσω του παιχνιδιού, το παιδί εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και ανακαλύπτει σιγά-σιγά τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει. Το παιχνίδι πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό καθώς το ίδιο το παιδί το θεωρεί πολύ σημαντικό, κάτι που φαίνεται και από το πόσο πολύ απορροφάται από αυτό που κάνει.

Εγκαινιάσθηκε το νέο Κέντρο Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ

Το νέο Κέντρο Βρεφών της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) στο Παγκράτι εγκαινιάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, παρουσία μελών, φίλων, δωρητών και εθελοντών του Ιδρύματος. «Το Κέντρο Βρεφών αποτελεί όραμα ετών για την συμπλήρωση των υπηρεσιών αποκατάστασης που προσφέρει η ΕΛΕΠΑΠ» τόνισε η Πρόεδρος, κυρία Μαριάννα Μόσχου, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Ολιστικής Θεραπευτικής Παρέμβασης Βρεφών που στεγάζεται σε αυτόν.

StudyBook


Μετατρέψτε δωρεάν το iPad σε σχολικό βιβλίο, για κάθε τάξη από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο
Κατ' αυτόν τον τρόπο θα κάνετε το διάβασμα των παιδιών πιο διασκεδαστικό και θα τα κάνετε να μη θέλουν να ξεκολλήσουν από τα βιβλία τους.