25 Νοε 2011

Άγχος: τρία μηνύματα που πρεπει να αποφύγουμε να δώσουμε στα παιδιά και στρατηγικές πρόληψης άγχους

 Τα παιδιά γενικά δεν αναπτύσσουν αγχώδεις διαταραχές απο μόνα τους. Βεβαίως, τα γονίδια και η βιολογία έχουν κάποια επιρροή, αλλά αυτοί οι παράγοντες μόνο προδιαθέτουν τα παιδιά, σε μεγάλο βαθμό, προς την κατεύθυνση της απόκτησης προβλημάτων άγχους. Τα λάθος μηνύματα μπορούν να ωθήσουν τόσο τα παιδιά που ειναι ήδη εκτεθημένα στο άγχος όσο και τα, κατα τα άλλα φυσιολογικά παιδιά, προς την κατεύθυνση του άγχους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Εάν είστε γονέας ή κάποιος που νοιάζεται για τα παιδιά, ίσως θέλετε να ξέρετε τι είδους μηνύματα μπορεί να ενσταλάζουν ανασφάλεια. Θα ξεκινήσω αποκαλύπτωντας τρία κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς, τρία είδη μηνυμάτων που, με άλλα λόγια, «δεν» θέλετε να τους δώσετε:

Διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας Vs ΔΕΠ-Υ!!!

Διάβασα ένα άρθρο στην σελίδα Sensory Processing Disorder και το θεώρησα αρκετά χρήσιμο έτσι ώστε να το αναφέρω. Αρθρογραφεί η Vicki Douds ASD Specialist και αναφέρεται στην σημαντικότητα της διαφοροποίησης της διάγνωσης της Διαταραχής της Αισθητηριακής Επεξεργασίας και της ΔΕΠ-Υ. Εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το ιατρικό μοντέλο και την γρήγορη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ για πολλά παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν ανησυχητικές και προβληματικές συμπεριφορές για τους γονείς και/ή για τους εκπαιδευτικούς.

Με βάση την εμπειρία της, πολλά από τα παιδιά που έχουν διάγνωση ΔΕΠ-Υ αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας, τα οποία δεν μπορούν να οριστούν και να κατανοηθούν από πολλούς κλινικούς γιατρούς.

Δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα γονέων


Η Κοινωνική Υπηρεσία της ΧΕΝ Θεσσαλονίκης για τη χρονική περίοδο Οκτωβρίου 2011 – Ιουνίου 2012 διοργανώνει τα παρακάτω προγράμματα: