1 Μαΐ 2012

Παιδική εσωστρέφεια

Δύο βασικά δομικά στοιχεία της προσωπικότητας του ατόμου είναι η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια. Η εξωστρέφεια χαρακτηρίζεται από κοινωνικότητα, ενθουσιασμό, αυτοπεποίθηση, ομιλητικότητα και συναισθηματική έκφραση. Αντίθετα, η εσωστρέφεια στην οποία θα αναφερθούμε παρακάτω, χαρακτηρίζεται από ντροπαλότητα, μοναξιά, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβο και ανασφάλεια.

Παιχνίδι με την κυρία Φαντασία


Το «θεατρικό παιχνίδι» μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκλειδώσουμε την ψυχή και τις σκέψεις των παιδιών μας χρησιμοποιώντας μπόλικη φαντασία, πασπαλισμένη με ακόμα περισσότερη αγάπη.
Φανταστείτε μια συνωμοτική ομάδα, κάτι σαν τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης. Τα μέλη της, μικροσκοπικά (και κατά προτίμηση ξυπόλητα) ανθρωπάκια, μαζεύονται σε ένα μυστικό χώρο, επιβιβάζονται στη μηχανή του χρόνου, απαγγέλλουν το μαγικό ξόρκι και με την παρότρυνση του «οδηγού» ξεκινάνε ένα απίθανο ταξίδι σε μια άλλη διάσταση. Φανταστική, αλλά ρεαλιστική. Βγαλμένη από το νου σε παραμυθένιο φόντο. Σύντομη, αλλά ουσιαστική. 
Αυτή η τόσο ξεχωριστή άλλη διάσταση λέγεται «θεατρικό παιχνίδι». Όχι, δεν μια παράσταση. Δεν είναι κουκλοθέατρο και γενικά δεν είναι κάτι που τα μικρά μας βλέπουν. Είναι όμως κάτι που μπορούν να κάνουν από πολύ μικρή ηλικία, αφού από την ηλικία των 3-3,5 ετών τα παιδιά θεωρούνται έτοιμα να συμμετάσχουν σε ένα «θεατρικό παιχνίδι». Η δυνατότητα συμμετοχής τους, όμως, δεν εξαρτάται τόσο από την ηλικία τους, όσο από το χαρακτήρα τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τη σωστή καθοδήγηση, ακόμα κι ένα παιδάκι 2,5 χρόνων, μπορεί να δώσει και να πάρει πράγματα κατά τη διάρκεια ενός θεατρικού παιχνιδιού.

Γενετικό τεστ ανιχνεύει ανωμαλίες και σύνδρομα στο έμβρυο


Ένα νέο γενετικό τεστ, ο Μοριακός Καρυότυπος προσφέρει πλέον στους υποψήφιους γονείς υψηλότερα επίπεδα βεβαιότητας για έλλειψη ανωμαλιών στο έμβρυο. Το τεστ ανιχνεύει σύνδρομα και άλλες γενετικές ανωμαλίες που εμφανίζονται ακόμα και σε μια φυσιολογική κύηση και χωρίς ιστορικό, ή υπερηχογραφικά ευρήματα.

Ο "Ελληνικός Κόσμος" μας υποδέχεται στις 5 & 6 Μαΐου


Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται κάθε Σάββατο και Κυριακή του Μαΐου όλα τα παιδιά, για να παίξουν, να μάθουν, να δημιουργήσουν και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες! Το πρόγραμμα για αυτό το σαββατοκύριακο διαμορφώνεται ως εξής:

Μουσική ιστοσελίδα για παιδιά!



 Εδώ παιδιά μπορείτε να δείτε και να ακούσετε αξιόλογες συναυλίες και νέους μουσικούς που είναι πολύ κοντά στην ηλικία σας και που η αγάπη τους για την μουσική τους έκανε να ξεχωρίσουν.Επίσης υπάρχουν μουσικά παιχνίδια!

Βιβλίο: 'Οιδίπους είσαι και φαίνεσαι! Συναντήσεις με έναν παιδοψυχίατρο'

Κυκλοφορεί το βιβλίο 'Οιδίπους είσαι και φαίνεσαι! Συναντήσεις με έναν παιδοψυχίατρο', του Μαρσέλ Ριφό σε μετάφραση, επιστημονική επιμέλεια Δημήτρη Οικονομίδη.

Πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια στα παιδιά σχετικά με την καταγωγή τους; Τι είναι η αντιζηλία μεταξύ αδελφών; Πώς οικοδομείται η σεξουαλική ταυτότητα; Γιατί επινοούμε το ‘οικογενειακό μυθιστόρημα’; Τι εξυπηρετούν τα ψυχικά συμπτώματα και είναι καλό να τα θεραπεύουμε με κάθε τίμημα;