6 Δεκ 2011

Βιοπαιδαγωγική, μια νέα προσέγγιση μάθησης

Σύμφωνα με την βιοπαιδαγωγική προσέγγιση, η εξελικτική πορεία του ανθρώπου έχει πολλά να μας διδάξει για την μαθησιακή διαδικασία.

Μπορεί η περιπέτεια του εγκεφάλου μας για τη μάθηση να αρχίζει από ένα προχωρημένο εμβρυϊκό στάδιο, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα έμβρυα μαθαίνουν κάποια ελάχιστα πράγματα. Μπορεί τα πρώτα λίγα χρόνια της ζωής μας να σφραγίζουν το πώς θα διαμορφωθεί η προσωπικότητά μας, η νοημοσύνη και η συναισθηματικότητά μας. Μπορεί ακόμη να κατανοούμε καλύτερα σήμερα το πώς μορφοποιείται ο εγκέφαλός μας μέσω της εμπειρίας και της μάθησης, πώς δηλαδή τα διάφορα μαθησιακά ερεθίσματα σφυρηλατούν τα νευρωνικά δίκτυα, στα οποία καταγράφεται η σχετική γνώση, όπως και το συναίσθημα. Μπορεί επίσης να ‘χει αρχίσει η αποκάλυψη συγκεκριμένων γονιδίων που επηρεάζουν τις ικανότητές μας, οι οποίες με την κατάλληλη μάθηση/εμπειρία θα μετατραπούν σε δεξιότητες, που καθορίζουν τη ζωή μας, τις επιτυχίες μας και τις αποτυχίες μας.

Ακοή: Τι πρέπει να ξέρουμε για τα κοχλιακά εμφυτεύματα

Συχνά αποκαλείται “βιονικό αυτί ” και όχι άδικα αφού χάρη στην δημιουργικότητα των μηχανικών και των ειδικών επιστημόνων, και ταυτόχρονα στην πρόοδο που έγινε στα μικροηλεκτρονικά, το κοχλιακό εμφύτευμα έγινε ο μόνος τρόπος αποκατάστασης της σοβαρής έως και ολικής κώφωσης.

Αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της ιατρικής επιστήμης για αποκατάστασης μιας αίσθησης που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ και κατ’ επέκταση την σημαντική διευκόλυνση της προφορικής επικοινωνίας των κωφών ατόμων.

Τα 5 πιο πολύτιμα συστατικά στη διατροφή του παιδιού


Για υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη στη μετέπειτα ενήλικη ζωή
Η διατροφική ευημερία των παιδιών βασίζεται σε ποικίλα θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν αθροιστικά ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία. Υπάρχουν όμως πέντε θρεπτικά στοιχεία, ζωτικής σημασίας για τη διατροφή των παιδιών.

Σεμινάρια του Fairy Tale Test Society

Νέα μορφή σεμιναρίων του Fairy Tale Test Society, για τη χρήση του ψυχοδιαγνωστικού εργαλείου "Fairy Tale Test" (Το Τεστ των Παραμυθιών), το οποίο χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της προσωπικότητας παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, οργανώνονται στην Αθήνα, με βασική εκπαιδεύτρια την Δρ. Καρίνα Κουλάκογλου, Ph.D., Παιδοψυχολόγο και Δημιουργό του Fairy Tale Test (Τεστ των Παραμυθιών), για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας.

Η Fairy Tale Test Society αποφάσισε να διαμορφώσει αντίστοιχα τη μορφή των σεμιναρίων εκπαίδευσης των ψυχολόγων ή φοιτητών ψυχολογίας που ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν.

Τα οφέλη της κολύμβησης για παιδιά με ειδικές ικανότητες

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κολύμβηση είναι από τα πιο κατάλληλα αθλήματα για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες και ένα από τα ελάχιστα είδη γυμναστικής που μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά την ποιότητα ζωής των παιδιών αυτών.

Στην προσαρμοσμένη κολύμβηση, ο προπονητής επιδιώκει αξιοποιώντας την άνωση, τη ρευστότητα και την υδροστατική πίεση του νερού, να εφαρμόσει κάποιες τεχνικές κίνησης που διαμορφώνουν ένα θεραπευτικό περιβάλλον για το παιδί, πολύ διαφορετικό και πολύ πιο άνετο από αυτό της ξηράς.

Τι μας προσφέρει το Μουσείο Συναισθημάτων για τον Δεκέμβριο?

Το Μουσείο Συναισθημάτων κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι, υποδέχεται τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του για να παίξουν μαζί στη διαδραστική έκθεση: «Ποιος είμαι εγώ;», και να ανακαλύψουν… τις ικανότητες, τις δυσκολίες, τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τα όνειρα, τις επιθυμίες τους και να φτιάξουν τα δικό τους παραμύθι!

Είσοδος στο μουσείο:
4 ευρώ