4 Σεπ 2011

Αντικαταστήστε το «πήγαινε» με το «έλα»

Ένας απλός και εύκολα εφαρμόσημος τρόπος για να αρχίσουμε να βάζουμε όρια και κανόνες στα παιδιά μας, χωρίς να γινόμαστε αυταρχικοί.
«Πήγαινε να φτιάξεις το δωμάτιό σου»… «πήγαινε να φας»… «πήγαινε να ντυθείς»… «πήγαινε στο μπάνιο»… Πόσες φορές μέσα στην ημέρα λέτε στο παιδί σας τα ίδια πράγματα και σπάνια τελικά αυτό υπακούει; Πολλές!
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα προσπαθείτε άδικα να πείτε στο παιδί σας να κάνει κάτι, αντικαταστήστε το «πήγαινε» με το «έλα»! Πείτε δηλαδή; «Έλα μαζί μου στο τραπέζι, για να φάμε" αντί "Πήγαινε στο τραπέζι, για να φας».

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο αλλάζει το νόημα της φράσης σας από εντολή σε πρόταση συνεργασίας, και τα παιδιά σχεδόν πάντα αντιδρούν με καλύτερο τρόπο!

Αν, μάλιστα, συνδυάσετε αυτό το μικρό τρικ με το να είστε κατηγορηματικοί σε όσα του λέτε, τότε θα δείτε πόσο διαφορετικά μπορεί να αντιδράσει το παιδί σας.

Αφήστε, λοιπόν, κατά μέρος τις εκφράσεις: «καλό θα ήταν να πήγαινες να μαζέψεις το δωμάτιό σου», που δείχνει ότι κι εσείς το σκέφτεστε, και προτιμήστε το «είναι ώρα να πάμε στο δώματιό σου, για να μαζέψεις τα παιχνίδια σου»!

Με αυτόν τον τρόπο δίνετε στο παιδί να καταλάβει ποιος βάζει τους όρους στο "παιχνίδι" και έτσι θα αντιληφθεί ότι αυτοί είναι οι κανόνες, στους οποίους πρέπει να υπακούει, μέσα πάντα σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Επιμορφωτικό σεμινάριο ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Η Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: "Από τη θεωρία στη πράξη. Έμφαση στη πρακτική εξάσκηση και στο σχεδιασμό προγραμμάτων παρέμβασης και υποστήριξης", διάρκειας 420 ωρών.
Το σεμινάριο περιλαμβάνει 60 ώρες πρακτικής κατάρτισης σε φορείς ειδικής αγωγής και 40 ώρες σχεδιασμού προγραμμάτων υποστήριξης και παρέμβασης.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τα σχολικά βιβλία ανεβαίνουν στο διαδίκτυο



Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μετά την ενημέρωση του ΟΕΔΒ για καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων με την έναρξη του σχολικού έτους, προβαίνει στις ακόλουθες άμεσες ενέργειες:

1. Ανάρτηση όλων των διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» (http://digitalschool.minedu.gov.gr/). Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο για τους ίδιους και τους μαθητές τους.
2. Διανομή σε όλους τους μαθητές ενός DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα και στο σπίτι τους ηλεκτρονικά να μελετούν τα μαθήματα.
3. Ταυτόχρονα, οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μεριμνούν για την έγκαιρη εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή του απαραίτητου εκπαιδευτικού υλικού στους μαθητές στη διάρκεια των λίγων ημερών της καθυστέρησης.

Ήδη έχουν σταλεί οι σχετικές εγκύκλιοι σε όλες τις σχολικές ομάδες της χώρας ώστε με ευθύνη και πρωτοβουλία του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας και σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων, να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση του ζητήματος, με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν, βρίσκοντας την προσφορότερη λύση για την προετοιμασία και την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού.

Σε σχετική δήλωσή της η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, επισημαίνει:

«Κανένας γονιός και κανένας μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να κατανοεί φαινόμενα γραφειοκρατίας και ολιγωρίας, και όχι μόνο, αρμοδίων και συναρμοδίων, που οδήγησαν ατυχώς σε αυτή την καθυστέρηση. Ο επιμερισμός των ευθυνών θα γίνει με ακριβοδίκαιο τρόπο. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για να δώσουμε λύσεις. Θέλω να διαβεβαιώσω λοιπόν γονείς και μαθητές πως με τους εκπαιδευτικούς στην τάξη θα υπάρχει διαθέσιμη όλη η διδακτέα ύλη, ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν ομαλά. Θα αποδώσει η σοβαρή επένδυση στο Ψηφιακό Σχολείο μέσω του οποίου κάθε μαθητής έχει πρόσβαση σε όλα τα βιβλία ενώ λαμβάνουμε και θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε – σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς που έχουν την ανάλογη διδακτική εμπειρία- αυτή η καθυστέρηση στη διανομή των βιβλίων να μην έχει επίπτωση στους μαθητές και τις μαθήτριες.».

Οι σχετικές εγκύκλιοι είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: www.minedu.gov.gr
Πηγή

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER 2011


Μήνα εκδηλώσεων για τη Νόσο Alzheimer, διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου 2011).
Κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει μήνα ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Alzheimer, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις :

• Εβδομάδα εκδηλώσεων (2/9/2011 – 8/9/2011) με συμμετοχή στη θεσμοθετημένη σειρά εκδηλώσεων του Δήμου Νεαπόλεως με τίτλο «Βαλκανική πλατεία». Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα από τις 2 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19:30 -22:00. Η Εταιρεία θα έχει το δικό της εκθεσιακό stand, με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για την ενημέρωση του κοινού.

• Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 11:00, πραγματοποίηση σκακιστικού αγώνα σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής. Οι αγώνες έχουν κύρια κοινωνικό χαρακτήρα και θα διεξαχθούν στις 15.09.2011 στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη στην οδό Πέτρου Συνδίκα 13 (Ανάληψη).

• 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2011, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους (στην συμβολή με την οδό Βασιλέως Ηρακλείου) θα τοποθετηθεί περίπτερο της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τη νόσο. Παράλληλα, θα διενεργείται ένα μικρό τεστ, διερευνητικό για τη λειτουργία της μνήμης. Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν αναμνηστικά δώρα.

• Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 19.00 – 21:00 μ.μ θα διοργανωθεί περίπατος μνήμης (memory walk). Ο Περίπατος θα ξεκινήσει στις 19:00 από το Λευκό Πύργο με κατάληξη το Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου θα γίνει σύντομη ενημέρωση για τα νεώτερα δεδομένα στην άνοια και θα ακολουθήσουν εορταστικές εκδηλώσεις (θεατρική παράσταση από τους ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε., χορωδία κλπ.).

• Επίσης στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 και με την συνεργασία της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη», θα τοποθετηθεί και δεύτερο ενημερωτικό περίπτερο στον πεζόδρομο της Ικτίνου.

• Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 18.00 – 21:00 μ.μ, στο Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, θα διοργανωθεί μια εκδήλωση ZUMBATHON. Το ZUMBATHON είναι ο επίσημος θεσμός-εκδήλωση που έχει καθιερώσει το ZUMBA® FITNESS για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει χορευτικό πρόγραμμα σωματικής άσκησης, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στο οποίο θα συμμετέχουν ειδικά εκπαιδευμένοι χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι γνωστό ότι η σωματική άσκηση προφυλλάσει από την άνοια.
Πηγή

Υπουργείο Παιδείας: Ηλεκτρονική βοήθεια σε μαθητές για τις Πανελλαδικές!

Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας

Help desk καθηγητών στην υπηρεσία των υποψηφίων για τα πανεπιστήμια! Αυτή θα είναι η νέα ψηφιακή δράση, που θα παρέχει από το τέλος Σεπτεμβρίου το υπουργείο Παιδείας στους μαθητές, οι οποίοι προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θα μπορούν να έχουν απαντήσεις στις απορίες τους από καθηγητές. Πρόκειται για πρωτοβουλία, που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς, μαζί με τα ψηφιακά βιβλία, βοηθά τους μαθητές να ξεκολλήσουν από τις παραδοσιακές μεθόδους διαβάσματος, και να «απεξαρτηθούν» και από το φροντιστήριο. Ήδη, έως τώρα, συνολικά περίπου 730.000 άτομα έχουν επισκεφθεί τις δύο πλατφόρμες: αυτή των ψηφιακών εκπαιδευτικών βοηθημάτων για προετοιμασία για τις Πανελλαδικές και των ψηφιακών βιβλίων.

Ειδικότερα, από το τέλος Σεπτεμβρίου θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία του καθηγητή-συμβούλου, ο οποίος θα επιλύει και θα αποστέλΛει ηλεκτρονικά στους μαθητές απαντήσεις στις απορίες που έχουν καταθέσει για την ύλη μαθημάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η απάντηση θα δίνεται μέσα σε μία ημέρα.

Ήδη, την πλατφόρμα των ψηφιακών εκπαιδευτικών βοηθημάτων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (http://www.study4exams.gr) έχουν επισκεφθεί έως τώρα περίπου 380.000 άτομα (καταγράφεται μόνο η πρώτη επίσκεψη και δεν προστίθενται οι τυχόν επόμενες).

Οι μαθητές με ένα μέσο ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν πρόσβαση σε βίντεο με πρόσθετες παραδόσεις μαθημάτων, σε διαλέξεις εκπαιδευτικών, σε πρόσθετες (εκτός εκείνες του σχολικού βιβλίου) ασκήσεις και στο υλικό της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Με τη νέα υπηρεσία, του καθηγητή-συμβούλου, το υπουργείο ικανοποιεί το αίτημα για διαδραστικότητα εκπαιδευτικού-μαθητή, που δεν ικανοποιούν οι βιντεοσκοπημένες παραδόσεις.

Μάλιστα, το υπουργείο εξετάζει τη δημιουργία τηλεφωνικής υπηρεσίας καθηγητών για τις απορίες των μαθητών. Στο www.study 4exams.gr μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρχουν αναρτημένα πλήρη υλικά για τα Αρχαία Ελληνικά, Φυσική κατεύθυνσης, Μαθηματικά κατεύθυνσης, Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Βιολογία και Λατινικά. Oλα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου.

Με τον ίδιο τρόπο οι μαθητές μικρότερων τάξεων μπορούν να δουν ψηφιακά τα βιβλία τους. Στην πλατφόρμα του ψηφιακού σχολείου (http://digitalschool. minedu.gov. gr), που έχει έως τώρα επισκεψιμότητα περίπου 350.000 άτομα, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουν ενσωματωθεί 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων μέχρι και το Λύκειο.

Από αυτά 20 βιβλία (όλα τα σχολικά βιβλία της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου) θα είναι πλήρως εμπλουτισμένα με διαδραστικά πολυμέσα, ενώ παράλληλα όλα τα βιβλία του Γυμνασίου θα περιλαμβάνουν και συνδέσμους με λήμματα της ελληνικής Βικιπαιδείας (http://el. wikipedia.org).

«Τα ψηφιακά βοηθήματα και μαθήματα θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές χρησιμοποιούν τα βιβλία και κάθε άλλο διδακτικό υλικό» ανέφερε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαϊδής. «Στόχος είναι να περιορίσουν την ανάγκη για φροντιστήριο», συμπλήρωσε.