15 Μαρ 2012

Λογισμικό “μεταφράζει” τη νοηματική γλώσσα σε λέξεις

Μια καινοτόμος τεχνολογία που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην επικοινωνία των κωφών, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμη σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, αναμένεται να βοηθήσει τους κωφούς να επιτύχουν ακόμη και στον επαγγελματικό χώρο καθώς θα τους επιτρέπει να επικοινωνούν ελεύθερα με τους γύρω τους, χωρίς αυτοί να χρειάζεται να είναι γνώστες της νοηματικής.

" Γιατί μαμά...;"

 Όταν το πιτσιρίκι σας κλείσει το 4ο χρόνο της ζωής του, περίπου, αρχίζει η περιβόητη περίοδος των "γιατί;". Αρχίζει να σας ρωτά για απλά καθημερινά πράγματα, αλλά και για ακόμη πιο περίεργα, που ίσως και εσείς να μην είχατε σκεφθεί! Γιατί ο σκύλος και η γάτα δεν μπορούν να γίνουν φίλοι; Ποιος είναι ο λόγος που όλοι έχουμε ανάγκη τον ύπνο; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την απόσταση από εδώ ως τα αστέρα;
Ένα έξυπνο πρόγραμμα, δυστυχώς ακόμη μόνο στα Αγγλικά, σας λύνει τα χέρια απαντώντας στις απωρίες των μικρών μας "ανακριτών".

Ημερίδα "ΔΕΠΥ & Εκπαίδευση: Πέρα από την Υπερκινητικότητα


Ημερίδα για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής - γενικής υγείας και γονείς υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του Σωματείου ADHD HELLAS, το Σάββατο 31/3/2012, ώρα 9πμ – 2.30μμ στο Υπουργείο Παιδείας, αίθουσα Ζακλιν ντε Ρομιγύ, οδός Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι Αττικής (στ. Νερατζιώτισσα).

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος;

Ο εγκέφαλος διαθέτει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να μαθαίνει νέα πράγματα, ενώ παράλληλα συγκρατεί τις γνώσεις που έχει ήδη αποκτήσει. Με ποιο όμως ακριβώς τρόπο οι νέες πληροφορίες ενσωματώνονται στα νευρωνικά συστήματα του εγκεφάλου, αυτό αποτελεί ακόμα μυστήριο. Σε αυτή τη μυστηριώδη διαδικασία, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως μια νέα μελέτη ερευνητών στις ΗΠΑ με τη συμβολή ενός ελληνικής καταγωγής νευροεπιστήμονα.

Όλοι είναι ιδιοφυϊες, ανάλογα πώς τους βλέπει κανείς

"Ο καθένας είναι μια ιδιοφυϊα. Εάν όμως κρίνεις ένα ψάρι με βάση την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ηλίθιο" είχε πει ο Άλμπερτ Άινσταϊν.

Στα λόγια αυτά του Άινσταϊν βασίστηκε η μητέρα ενός κοριτσιού με αυτισμό για να εκφράσει τις σκέψεις της. Μακάρι περισσότεροι γονείς να μοιράζονταν τις ίδιες σκέψεις: θα ένιωθαν κι εκείνοι καλύτερα και θα προσέφεραν μεγαλύτερη υποστήριξη στο παιδί τους. 

Πώς να φτιάξετε κουκλόσπιτο για το παιδί σας!

Για να φτιάξετε ένα κουκλόσπιτο για το παιδί σας χρειάζεται να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη και να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά και τα παιχνίδια που βρίσκονται γύρω σας!

Οι πολλοί χυμοί χαλάνε τα δόντια των παιδιών

Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να χαλάνε τα δόντια τους, προειδοποιούν βρετανοί οδοντίατροι.

Οι ειδικοί αυτοί ανησυχούν πως οι γονείς που δίνουν πολλές φορές την ημέρα στα παιδιά τους χυμούς και smoothies φρούτων, άθελά τους κάνουν κακό.

Και αυτό, διότι οι φρουτοχυμοί έχουν έντονα όξινο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (την αδαμαντίνη ουσία), προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη – και οι χυμοί με εσπεριδοειδή είναι οι πιο όξινοι απ’ όλους.