3 Αυγ 2011

Playdating

Τα ραντεβού για παιχνίδι με άλλους γονείς είναι απαραίτητο για τη συναισθηματική υγεία μιας οικογένειας. Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, το παιχνίδι θα το κάνουν τα παιδιά. "PILF" (Parent I'd Like to Friend) είναι ο νέος όρος που πρέπει να καθιερωθεί στη ζωή μας. Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος για εσάς;

Κάθεστε για καφέ και κοιτάτε τον κόσμο που περνάει, ψάχνοντας για αστείες λεπτομέρειες στο ντύσιμο του καθενός. Κάποια τραβάει το ενδιαφέρον σας. Κάτι σε αυτή σας φαίνεται ελκυστικό κι ενδιαφέρον. Σκέφτεστε αν πρέπει να πάτε να της μιλήσετε. Κι αν ναι, τι να πείτε; Το πρόσωπό σας κοκκινίζει. Αισθάνεστε όπως όταν είσασταν φοιτητής. Δεν το βάζετε όμως κάτω. Παίρνετε τον καφέ σας και πηγαίνετε προς το τραπέζι της. "Αρέσουν και στο παιδί σας τ' αυτοκινητάκια; Εμείς έχουμε ολόκληρη τη συλλογή της Matchbox".
Αυτό ήταν. Ο πάγος έσπασε και μια χαλαρή κουβέντα γύρω από τα παιδιά μόλις έχει ξεκινήσει. "Μόνο ένας γονιός καταλαβαίνει πραγματικά τι περνάει ένας άλλος γονιός" λέει η Δρ. Dana Dorfman, ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή σύμβουλος στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο πιστεύει ότι ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις κάποιον άλλο γονιό με τον οποίο θα ταιριάξεις. 
Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήσαμε τον όρο "ραντεβού". Μπορεί κάποιοι να μην τον θεώρησαν δόκιμο ως όρο, ωστόσο είναι 100% εύστοχος. Μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε τους γονείς σαν δύο έφηβους που προσπαθούν να γίνουν ζευγάρι. Ωστόσο, από ψυχολογικής απόψεως, αισθάνονται σχεδόν το ίδιο. Εξηγεί η Dorfman: "Δεν αισθάνεσαι απόλυτα  άνετος με το νέο σου ρόλο και νιώθεις μια κάποια ανασφάλεια. Αισθάνεσαι όπως στην εφηβεία".
Η εφηβεία έχει πολλά κοινά σημεία με τη μητρότητα ή την πατρότητα, όπως οι αλλαγές στο σώμα, τη διάθεση και τις ορμόνες. Όλες αυτές οι αλλαγές μας τρομάζουν. Γι' αυτό και νιώθουμε σαφώς πιο άνετα όταν έχουμε κάποιον στο πλευρό μας. Ωστόσο η εύρεση του κατάλληλου ανθρώπου δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση, γι' αυτό και σας προτείνουμε να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω.
Παρόμοιες προσδοκίες
Αν τα παιδιά σας ανεβάσουν το επίπεδο του θορύβου που κάνουν, επειδή δεν τους αρέσει το φαγητό σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα, σε επίπεδα συναυλίας των Mettalica, ποια νομίζεται πώς θα το διαχειριστεί καλύτερα: η παλιά σας φίλη που το παίζει Carrie Bradshaw (η πρωταγωνίστρια στο Sex and the City) ή κάποια που έχει παιδιά και έχει εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις;
Κοινόχρηστοι πόροι
Ταινίες, παιχνίδια, βιβλία κτλ. είναι αντικείμενα που μπορούν να μοιραστούν δύο οικογένειες, σύμφωνα με τη Δρ. Tina Tessina, η οποία είναι ψυχοθεραπεύτρια από το Los Angeles.
Η εμπιστοσύνη είναι το παν
Θέλετε να βγείτε ένα Σάββατο και δεν βρίσκετε κάποιο άτομο να κρατήσει τα παιδιά. Έστω ότι την τελευταία στιγμή βρήκατε κάποια babysitter για την οποία σας έχουν πει τα καλύτερα λόγια. Απλά κοροϊδεύετε τον εαυτό σας αν πιστεύετε ότι απλά θα χαλαρώσετε και θ' απολαύσετε την έξοδό σας. Το μυαλό σας θα είναι συνεχώς στα παιδιά. Τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα εάν τα έχετε αφήσει με κάποιον άλλο γονέα που έχετε γνωρίσει και γνωρίζετε ότι έχει κι εκείνος όλες τις αγωνίες και τους φόβους σας.
Κοινά ενδιαφέροντα
Η συζήτηση για παιδικούς σταθμούς, παιδικά καροτσάκια, παιδότοπους και ιδανικά για παιδιά ξενοδοχεία θα ενδιαφέρει πραγματικά το συνομιλητή σας, ο οποίος θα συμμετέχει σε αυτήν. Ο συνάδελφος από τη δουλειά όμως θα γνέφει παριστάνοντας ότι συμφωνεί, ενώ το μόνο που θα σκέφτεται θα είναι πώς θα πάρει το τηλέφωνο της υπεύθυνης του καφέ στο οπίο κάθεστε.
Ο παλιός είναι αλλιώς
Ένας νεαρός άντρας δίπλα σας μπορεί ν' αυξάνει τη ζήλεια των άλλων γυναικών, αλλά ένας έμπειρος πατέρας που ξέρει να δέσει το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο ή να ηρεμήσει άμεσα ένα παιδί, μπορεί να είναι σαφώς καλύτερος για παρέα.


Βρείτε τις διαφορές (Find Differences)

Για συσκευές Android
Το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι στο οποίο πρέπει να συγκρίνεις δύο εικόνες και να βρεις τις μεταξύ τους διαφορές. Είναι ένα παιχνίδι που αρέσει στα παιδιά, πολύ περισσότερο στις ηλεκτρονικές του εκδόσεις.
Υπάρχουν πολλές εκδοχές του παιχνιδιού διαθέσιμες για κατέβασμα. Θα συνιστούσαμε να επιλέξετε μία από την κατηγορία των παιχνιδιών για παιδιά, γιατί οι άλλες είναι σχετικά απαιτητικές, ακόμα και για ενήλικες.
Το παιχνίδι αυτό εξασκεί τη γρήγορη σκέψη και την παρατηρητικότητα των παιδιών.

Η σχέση μεταξύ σχολικής απόδοσης και παχυσαρκίας

Τα σχολεία τέλειωσαν ωστόσο πιστεύετε ότι ο μικρός – μικρή σας θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα στους βαθμούς. Μην θορυβηθείτε και αρχίσετε καλοκαιριάτικα να ψάχνετε για φροντιστήρια. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγες απλές διατροφικές γνώσεις.


Η σχολική επίδοση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Η διατροφή και το σωματικό βάρος μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στου βαθμούς που φέρνει το «αγγελούδι» σας στο σπίτι.

Ήδη, η αξία του πρωινού όσον αφορά την εγρήγορση και την πνευματική ικανότητα, είναι καλά αναγνωρισμένη. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό πριν φύγουν από το σπίτι, έχουν καλύτερες δεξιότητες και ικανότητες στο σχολείο.

Το πρωινό είναι ό,τι είναι τα καύσιμα για τα αυτοκίνητα .Φανταστείτε ότι όση ώρα κοιμάστε η «μηχανή» δουλεύει χωρίς καύσιμα, οπότε χρησιμοποιεί τις αποθήκες, Μετά όμως από 10 ώρες, οι αποθήκες ενέργειας εξαντλούνται, με αποτέλεσμα εάν δεν φάτε το πρωί, να θέσετε τον οργανισμό σας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η διατροφική κατάσταση επηρεάζει την πνευματική λειτουργία. Η κακή διατροφή θα οδηγήσει σε υποσιτισμό και διατροφικές ανεπάρκειες. Με τον όρο διατροφική ανεπάρκεια και υποσιτισμός, ίσως πάει το μυαλό σας σε παιδιά αδύνατα και κακοθρεμμένα. Όμως κακή θρέψη δε σημαίνει πάντα λίγη τροφή, αλλά κακή ποιότητα τροφής. Η παχυσαρκία κρύβει θρεπτικές ανεπάρκειες και κακή θρέψη. Η παχυσαρκία οφείλεται σε κακή διατροφή, στην μεγάλη ποσότητα και στην κακή ποιότητα, που σημαίνει μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ας πάρουμε για παράδειγμα 2 γευματίδια ίδιας θερμιδικής περιεκτικότητας: 2 μέτρια μήλα έχουν θερμιδική αξία 120 θερμίδες όσο περίπου ½ πακέτο πατατάκια. Όμως η θρεπτική τους αξία διαφέρει σημαντικά. Τα μήλα θα προσφέρουν φυτικές ίνες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ τα πατατάκια είναι σχεδόν «κενές» θερμίδες.

Σε έρευνα μεταξύ 2519 παιδιών ηλικίας 8 – 16 ετών, το αυξημένο βάρος βρέθηκε να σχετίζεται με μειωμένη πνευματική λειτουργία ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

Άλλος ένας παράγοντας που εμπλέκεται στην παχυσαρκία, αλλά και στη μειωμένη απόδοση στο σχολείο, είναι οι ώρες που τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση. Οι πολλές ώρες, φαίνεται να παρασέρνουν σε συχνό τσιμπολόγημα ειδικά ανθυγιεινών τροφών, λόγω και των διαφημίσεων, αλλά και σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Μια από τις πολλές έρευνες που πραγματεύονται το παραπάνω θέμα, μάς λέει χαρακτηριστικά ότι όσο πιο πολύ τηλεόραση βλέπουν τα νήπια, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να εξελιχθούν σε παχύσαρκα παιδιά και «κακούς» μαθητές.

Άλλο ένα στοιχείο που έχει προκύψει από έρευνες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, είναι οι μέρες απουσίας από το σχολείο. Φαίνεται ότι τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα παιδιά κρατάνε τα πρωτεία στις απουσίες. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί όμως, αν η αιτία έχει τη ρίζα της στη μειωμένη αυτοεκτίμηση που εμφανίζουν συνήθως τα παιδιά αυτά, ή σε καταστάσεις που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

  1. Τα παχύσαρκα παιδιά απουσιάζουν περισσότερο, επειδή αδυνατούν να συμμετέχουν στις φυσικές δραστηριότητες του σχολείου; 
  2. Είναι αιτία της απουσίας οι καταστάσεις που προκαλούνται από το αυξημένο βάρος, όπως το άσθμα και η αποφρακτική άπνοια ύπνου; 
  3. Προτιμούν να απουσιάσουν, ώστε να μη δεχτούν σχόλια για το βάρος τους ή επειδή ντρέπονται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, καθώς το βάρος τους δεν τους επιτρέπει να τα καταφέρουν, όπως οι συμμαθητές τους με φυσιολογικό βάρος;
Χαρακτηριστικό είναι το σλόγκαν που έχει παιδική κατασκήνωση ειδική για παχύσαρκα παιδιά στις ΗΠΑ: «Καταπολεμήστε την παχυσαρκία των παιδιών σας για να δώσετε ώθηση στη σχολική τους επίδοση» .
Μερικές φορές, οι απαντήσεις σε ένα πρόβλημα βρίσκονται σε ασυνήθιστα μέρη. Για έναν αδύναμο μαθητή, θα σκεφτόταν κανείς ότι χρειάζεται πιο πολύ ώρα μελέτης για να βελτιώσει τους βαθμούς του. Όμως φαίνεται, ότι η καθημερινή φυσική δραστηριότητα και το υγιές σωματικό βάρος, μπορούν να βελτιώσουν την πνευματική λειτουργία και τους βαθμούς στο σχολείο.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να βλέπετε καλούς βαθμούς στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, μην επιβάλλετε στο παιδί σας περισσότερες ώρες διαβάσματος και μην το φορτώνετε καλοκαιριάτικα με φροντιστήρια και αυξημένες υποχρεώσεις. Φροντίστε απλώς να έχει χρόνο κάθε μέρα για άσκηση, παράλληλα με μια σωστή διατροφή και όσο το δυνατόν λιγότερες ώρες τηλεόρασης (ακόμη και όταν είναι νήπιο).

Συνοψίζοντας, αναφέρουμε 3 απλές, αλλά θαυματουργές συμβουλές προς τους γονείς :
  1. Φροντίστε να καταναλώνει πρωινό κάθε μέρα
  2. Δώστε του την ευκαιρία για καθημερινή άσκηση
  3. Μειώστε (έως και εκμηδενίστε) τις ώρες που βλέπει τηλεόραση.

Γράφει η Κατερίνα Φαντούση, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή

Ορολογία: Αντίληψη βάθους




Τι είναι η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΒΑΘΟΥΣ?