27 Ιαν 2012

Tae kwon do- Να στείλω το παιδί μου;


Το Τάε Κβον Ντο που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Η τέχνη της κλωτσιάς και της γροθιάς», είναι από το 2000 Ολυμπιακό αγώνισμα και αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές. Πρόκειται για μια κορεάτικη πολεμική τέχνη, που βασίζεται στην άμυνα, και είναι κατάλληλη τόσο για την εκγύμναση του σώματος όσο και την αυτοπροστασία του ατόμου.

Είναι το ίδιο κατάλληλη όμως και για τα παιδιά που οι γονείς τους θέλουν να ξεκινήσουν κάποια αθλητική δραστηριότητα; Καταφατικά απαντά η κ. Μαρία Ευσταθίου, προπονήτρια Τάε Κβο Ντο στον Αθλητικό Σύλλογο «Θησέας» Βριλησσίων.

Τα Legos θα βοηθήσουν το παιδί στα μαθηματικά? Και όμως..

Συνήθως χρησιμοποιώ τα Legos με στόχο την ανάπτυξη της κατασκευαστικότητας, του προσανατολισμού, της αντιγραφής και των προμαθηματικών εννοιών. Στο quirky momma Kids activities blog βρήκα κάποιες επιπλέον ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν παιδιά π.χ. του Δημοτικού να εμπλακούν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο στα μαθηματικά, και το μοιράζομαι μαζί σας.

Τα Legos είναι υπέροχα για την ανάπτυξη της κατασκευαστικότητας, χωρικών δεξιοτήτων και λογικής, καταπληκτικά για να δημιουργήσεις κάστρα, βάρκες ακόμα και τα μαλλιά της Rapunzel. Τα Legos μπορούν, επιπλεόν, να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προσθετικών και αφαιρετικών δεξιοτήτων. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά για την βελτίωση της κατανόησης μαθηματικών εννοιών.

Όταν το αγόρι μεγαλώνει χωρίς πατέρα

Όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες, το 50% των χωρισμένων πατεράδων καταλήγουν να χάσουν την ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους.
Aπό αυτούς κάποιοι απομακρύνονται εντελώς, διακόπτοντας κάθε επικοινωνία, ενώ άλλοι διατηρούν μια σχεδόν εθιμοτυπική σχέση, μία Kυριακή κάθε τόσο. Ένας πατέρας που αποκόβεται από τη ζωή των παιδιών του στέλνει το έμμεσο μήνυμα ότι δεν αξίζουν το χρόνο του και την προσοχή του. Ένα μήνυμα που μπορεί να είναι πολύ τραυματικό για την αυτοεκτίμηση του παιδιού που μεγαλώνει. Όταν το παιδί αυτό είναι αγόρι, η κατάσταση παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες.

Αριστερόχειρας!


Καθισμένη στο θρανίο για την πατροπαράδοτη φωτογραφία της A΄ δημοτικού, ένα λεπτό πριν το «κλικ», η δασκάλα πήρε το μαρκαδόρο από το αριστερό μου χέρι και τον έβαλε στο δεξί. Η στιγμή αυτή έχει χαραχτεί στη μνήμη μου. 
Πάντοτε άκουγα κάθε λογής σχόλια για το ότι ήμουν αριστερόχειρας, αλλά ποτέ δεν ένιωσα άσχημα γι’ αυτό, προφανώς επειδή η μητέρα μου -μια αριστερόχειρας που την ανάγκασαν να γράφει με το «καλό» χέρι- δεν το θεωρούσε, όπως άλλωστε και δεν είναι, ελάττωμα. Πάντοτε, όμως, με ενδιέφερε αυτή μου η ιδιαιτερότητα και ήθελα να το... «ψάξω» παραπάνω. Πιο δημιουργικοί, καλλιτεχνικές φύσεις, με μεγάλη κατασκευαστική ικανότητα, αλλά και επιρρεπείς στα ατυχήματα, αδέξιοι (πράγματι είναι, αν σκεφτείτε την ετυμολογία της λέξης!)... Τι ισχύει, τελικά, για το 10% του πληθυσμού που γράφει με το αριστερό;

Συζητήσεις που καλλιεργούν τη φαντασία στα παιδιά

H Ελένη Γαρυφαλάκη (Σύμβουλος Αγωγής & Εκπαίδευσης) στο childit.gr μας εξηγεί τη σημαντικότητα των συζητήσεων με τα παιδιά, μας προτείνει διάφορους τρόπους να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν την φαντασία τους, αλλά τρόπους μιας πιο ουσιαστικότερης επαφής μαζί τους.

Πρωτόκολλο επίσκεψης σε νεογέννητο

Δυο καλοί φίλοι έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδάκι και εσείς ήρθε ή ώρα να τους επισκεφτείτε. Δεν θέλατε να πάτε στο μαιευτήριο και προτιμήσατε το σπίτι για «να τους αφήσετε στην ησυχία τους» τις πρώτες ημέρες.

Αρχικά, λοιπόν, και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, οι επισκέψεις σε ένα νεογέννητο και τη μητέρα του είναι προτιμότερο να γίνονται στο μαιευτήριο. Γιατί εκεί τόσο το νεογέννητο, όσο και η μητέρα του είναι πιο προστατευμένοι!

Τα εγκεφαλικά απειλούν και τα παιδιά

Τα εγκεφαλικά δεν απειλούν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Μία από τις 10 κυριότερες αιτίες θανάτου κατά την παιδική ηλικία παγκοσμίως, είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η γενική συχνότητα των οποίων αυξήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια. Το 10% των παιδιών που παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο πεθαίνουν, το 20% επιβιώνουν αλλά εμφανίζουν υποτροπές και περίπου τα 70% εμφανίζουν σπασμούς και άλλες νευρολογικές επιπλοκές.. Στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις (23%) από τις οποίες η ανεμοβλογιά έχει συσχετιστεί περισσότερο με την εμφάνιση τους.

Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά

Κάθε Σάββατο μεσημέρι από τις 28 Ιανουαρίου έως και τις 18 Φεβρουαρίου, η Pascaline Bossu, περιμένει τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών για εικαστικές δημιουργίες με αφορμή εκθέματα του Μουσείου Ηρακλειδών.

Κόστος Συμμετοχής: 20€ / δίωρο, συμπεριλαμβανομένων των υλικών

Πληροφορίες – Εγγραφές
Ελένη Νομικού (Δευτ.– Παρ. 09:00-13:00)
τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201)