20 Δεκ 2011

Η μίμηση στον αυτισμό

Τα μικρά παιδιά με αυτισμό που διδάσκονται δεξιότητες μίμησης κάνουν περισσότερες προσπάθειες να εστιάσουν την προσοχή τους σε ένα αντικείμενο μέσα από τις χειρονομίες και την βλεμματική επαφή, μια ικανότητα που λείπει συχνά στον αυτισμό.

Η μίμηση είναι σημαντική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αφού επιτρέπει στα βρέφη και τα μικρά παιδιά να αλληλεπιδρούν και να μαθαίνουν από τους άλλους. Ωστόσο τα παιδιά με αυτισμό, παρουσιάζουν συχνά έλλειψη στην ικανότητα της μίμησης.

Ενώ ο αυτισμός συνήθως διαγνώσκεται στις ηλικίες μεταξύ 2 και 3 ετών, νέα έρευνα βρήκε συμπτώματα αυτιστικής διαταραχής σε παιδιά ηλικίας ακόμα και 12 μηνών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Autism and Developmental Disorders.

Σεμινάριο για γονείς: «Μεγαλώνοντας παιδιά τον 21ο αιώνα» στο Ανοιχτό Σχολείο (21/12)

Η οικονομική και κοινωνική κρίση που περνάει η χώρα μας, η παγκοσμιοποίηση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα.

Τι επιπτώσεις έχουν αυτές οι αλλαγές στην εξέλιξη των παιδιών σήμερα; Ποιες δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξουν τα παιδιά; Πώς μπορούν οι γονείς να συμβάλουν στην προετοιμασία των παιδιών τους, έτσι ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και εξέλιξης σε μια κοινωνία που διαρκώς αλλάζει;

Αυτά είναι κάποια από τα θέματα που θα προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε σε αυτό το εργαστήριο που διοργανώνει το Ανοιχτό Σχολείο την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Κοινωνική ερμηνεία και αυτισμός


Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό είναι η κοινωνική ερμηνεία. 
Πιστεύουν ότι λένε ή πράττουν κάτι, ενώ όλος ο κόσμος πιστεύει ότι κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μπορεί να βασανίζουν κάποιο κατοικίδιο, νομίζοντας ότι παίζουν μαζί του.

Μωρά με γνώσεις

Τα μωρά μπορούν να ξεχωρίσουν ρήματα και ουσιαστικά από τον πρώτο χρόνο της ζωή τους λένε οι ερευνητές.
 
Ο πιο καλός ο μαθητής φαίνεται ότι είναι τα μωρά. Από το πρώτο κιόλας έτος της ηλικίας τους μπορούν να ξεχωρίσουν ρήματα και ουσιαστικά καθώς είναι άριστα στη γραμματική. 
 

"Φέρε και εσύ ένα δώρο"

Η κοινότητα των Atenistas, μας καλεί ως τις 30 Δεκεμβρίου να αφήσουμε ένα δώρο για τα παιδιά της Αθήνας, που λόγω δυσχερειών δεν θα πάρουν φέτος κάποιο.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αφήσουν τα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που έχει στηθεί στην είσοδο του Bliss (Ρόμβης 24A, Αθήνα).

Χρόνια κόπωση στα παιδιά? Και όμως..

Τα παιδιά που παραπονιούνται ότι είναι πολύ κουρασμένα για να πάνε στο σχολείο ίσως έχουν το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bristol διαπίστωσαν ότι ορισμένοι μαθητές που έχαναν περισσότερο από το 1/5 του σχολικού χρόνου αδικαιολόγητα είχαν το σύνδρομο.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θεωρείται ότι μπορεί να παρουσιαστεί σε άτομα κάθε ηλικίας. Επικρατεί ωστόσο διχογνωμία όσον αφορά το αίτιο πρόκλησής του. Έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να οφείλεται και σε ιό, αν και νεότερες έρευνες αντικρούουν αυτή τη θεωρία. Εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης, μεγάλη κούραση και ληθαργική διάθεση.

"Αυτός το άρχισε!": Όταν τσακώνονται τα αδέλφια

Δεν είναι παράλογο δύο παιδιά να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, και να τα εκφράζουν με αυτό τον τρόπο – όλοι όσοι έχουμε αδέλφια έχουμε να θυμόμαστε ομηρικούς καβγάδες από την παιδική μας ηλικία. Πότε όμως η κακή αδελφική σχέση πρέπει να εμπνέει ανησυχία; Μήπως και οι ίδιοι οι γονείς δεν είναι τελικά άμοιροι ευθυνών; Η κλινική ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος κ. Μαρία Σαράντη μας μιλά για τις σχέσεις μεταξύ αδελφιών, πώς επηρεάζονται από την γονική στάση και πώς μπορεί μια οικογένεια να διαχειριστεί αυτές της κρίσεις έντασης μεταξύ των νεότερων μελών της.