19 Σεπ 2011

ΑΒγράφω

Ηλικίες: 4-8

Τι είναι:  Ένας ολοκληρωμένος και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος σωστής γραφής των γραμμάτων, των αριθμών και των σχημάτων.

Γιατί μας αρέσει:  Συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι, σε ένα αρκετά ευχάριστο περιβάλλον χρήσης. Η βασική έκδοση του παιχνιδιού διατίθεται δωρεάν.

Την πλήρη έκδοση της εφαρμογής μπορείτε να την αγοράσετε εδώ.

H επιστημονική υποστήριξη και τεκκμηρίωση ανήκει στο Κέντρο Λογοπεδικής AB λόγος και την Δρ. Λογοθεραπείας Βασιλική Μπουγιοτοπούλου.

Το παιδί καλείται να ακολουθήσει τα ίχνη του γράμματος επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο σημείο αφετηρίας και να ολοκληρώσει τη γραφή του γράμματος. Στην προσπάθειά του αυτή μπορεί να βοηθηθεί από υποστηρικτικές λειτουργικότητες έυκολα προσβάσιμες από αυτό. Οι λειτουργικότητες αυτές αφορούν στην εκφώνηση και οπτική απεικόνιση του γράμματος, σε οθόνη η οποία αναπαριστά τον ορθό τρόπο γραφής του γράμματος ενώ το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή γόμα για να κάνει μια διόρθωση ή να ξεκινήσει από την αρχή, και την παλέτα των χρωμάτων για να επιλέξει το χρώμα που του αρέσει.

Στην περίπτωση που κάνει λάθος στη φορά γραφής, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός ο οποίος «σταματάει» τη γραφή και το παιδί βλέπει το λάθος, το διορθώνει και οδηγείται στην αφετηρία. Με την ορθή ολοκλήρωση της γραφής ακούγεται ο ήχος επιβράβευσης για την προσπάθεια του. Με αυτή τη λογική και ακολουθώντας τα πλήκτρα πλοήγησης μπορεί να μετακινηθεί στο σύνολο των γραμμάτων.

Ορολογία: Οπτική σάρωση




 Τι είναι η Οπτική Σάρωση?






«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή καμπάνια ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μαχόμενο πάντα στο πλευρό των παιδιών ανέλαβε τη σχεδίαση και υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό. Η πρώτη συνάντηση για την «Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό» πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα. Για την υλοποίηση του προγράμματος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι σε άμεση συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ιταλία, Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. 
Αφορμή της εν λόγω καμπάνιας αποτελεί η ύπαρξη βίας μεταξύ παιδιών – νέων μιας και είναι ένα φαινόμενο που ανησυχεί όλους όσοι ασχολούνται με το χώρο της πρόνοιας και της παιδικής προστασίας. Αν και δεν πρόκειται για νέο φαινόμενο, ο σχολικός εκφοβισμός, ή “bullying” κατά την διεθνή ορολογία, παίρνει τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις καθώς πέρα από το σχολικό περιβάλλον μπορεί να παρατηρηθεί σε κάθε χώρο παιδικών ή εφηβικών συναναστροφών. 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», κόντρα στους καιρούς δε διστάζει να αναδείξει το φαινόμενο, αναλαμβάνοντας το συντονισμό της εν λόγω έρευνας, η οποία αποτελεί μόλις το πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας. Με βασικό όπλο τις απόψεις 18.000 μαθητών που θα μετάσχουν στην έρευνα σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει τις βάσεις και μιλά ανοιχτά τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες.
Με την Ευρωπαϊκή αυτή καμπάνια «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και στη δημιουργία κώδικα αναγνώρισης, πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. 
Η επίσημη έναρξη της έρευνας ορίζεται για τον Ιανουάριο του 2012 και θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθώς και με τις αντίστοιχες αρχές των προαναφερθέντων χωρών, με απώτερο στόχο τον Ιούνιο του ίδιου έτους την παρουσίαση της τελικής έκθεσης και την υλοποίηση των επόμενων βημάτων, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

- δημιουργία οπτικοαουστικού υλικού με ουσιαστική αποτύπωση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού - bullying ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό εργαλείο
- πραγματοποίηση ταυτόχρονης καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και στις 6 συνεργαζόμενες χώρες με κορύφωση μια Ευρωπαϊκή Ημέρα ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό

Με την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» φανερώνει στους δύσκολους αυτούς καιρούς και μια δεύτερη Ελλάδα αξιόπιστη, αποτελεσματική, που απολαμβάνει την πλήρη εκτίμηση των ανώτατων Ευρωπαϊκών οργάνων και που δίνει κάθε διαθέσιμη ικμάδα για την προστασία των παιδιών. 

Απώλεια γονέα-Επίδραση στο παιδί


Ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους ο ξαφνικός θάνατος ενός γονιού, επηρεάζει τα παιδιά και τους εφήβους. 
Περισσότερα από τα μισά παιδιά και τους εφήβους θα προσαρμοστούν στην ξαφνική απώλεια του γονιού μέσα σε ένα χρόνο. Άλλοι ωστόσο θα δυσκολευτούν να διαχειριστούν αυτή την απώλεια και ίσως αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 182 παιδιά και εφήβους ηλικίας 7 έως 18 που υπέστησαν το ξαφνικό χαμό κάποιου γονειού από αυτοκτονία, ατύχημα ή άλλες αιφνίδιες αιτίες.
Οι ερευνητές εξέτασαν τους τρόπους με τους οποίους τα παιδιά και ο γονιός που ζει αντιμετωπίζουν την απώλεια σε διάστημα 8,5 εβδομάδων μετά τον χαμό, αλλά και σε δεύτερη φάση, ένα με δυο χρόνια μετά το θάνατο.
Για το 58.8%), των παιδιών και εφήβων, το πένθος παρουσίαζε μειωτική πορεία για 9 με 21 μήνες και μετά παρέμενε χαμηλό.

Ωστόσο, πολλά παιδιά ένιωθαν παρατεταμένη θλίψη μετά την απώλεια του γονιού. Το 30.8% των παιδιών είχαν έντονη θλίψη για εννιά μήνες, ενώ για το το 10% η θλίψη παρέμενε και μετά το πέρας των δυο ετών.
Μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση παρατεταμένης θλίψης είχαν τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης ή άλλης διαταραχής στη διάθεση. Το ίδιο ίσχυε και για τα παιδιά των οποίων οι εν ζωή γονείς είχαν δυσκολίες αντιμετώπισης του θανάτου του συντρόφου τους.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο εξής σημαντικό συμπέρασμα: γνωρίζοντας ποιά παιδιά και ποιοί έφηβοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ή προδιάθεση για εμφάνιση παρατεταμένης θλίψης ή κατάθλιψης, μπορεί να βελτιωθούν οι μεθόδοι πρόληψης και θεραπείας με συμβουλευτική που μάλιστα είναι προτιμότερο να έχει οικογενειακό και όχι ατομικό χαρακτήρα.

"Παραμυθοκαμώματα με πονηρούς γάτους" (24 & & 25/9)

Κάθε φορά που φτιάχνουμε ένα παραμύθι ενεργοποιούμε και επεξεργαζόμαστε δημιουργικά τον εσωτερικό μας κόσμο μέσα στο ασφαλές και συμβολικό περιβάλλον του παραμυθιού μας.
Τι είναι λοιπόν τα παραμυθοκαμώματα; Τα παραμυθοκαμώματα είναι εργαστήρια μυθοπλασίας όπου μικροί και μεγάλοι μαζί φτιάχνουμε το δικό μας παραμύθι! Άλλοτε με ιππότες, άλλοτε με μάγισσες, άλλοτε με πονηρούς γάτους, άλλοτε με σοφές κουκουβάγιες και το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά τα παραμυθοκαμώματα μας θα είναι μοναδικά!!

Πού: Μουσείο Συναισθημάτων, Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, Φιλοπάππου, Αθήνα
Πότε: Σάββατο 24 και Κυριακή 25 από τις 10:00 έως 13:00
Τηλ:210 9218329 

Δραστηριότητα: Κρέμασε τα!

Σε ποιό παιδί δεν αρέσει να αλλάζει ρούχα, να μεταμφιέζεται, πόσο μάλλον να μεταμφιέζει έναν ενήλικα. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι διάφορα ρούχα (μπλούζες, φουλάρια, γραβάτες, γάντια, κασκόλ, κ.λ.π.), μια λεκάνη ρούχων και μπόλικα μανταλάκια. Παρακινήστε το παιδί να πάρει την λεκάνη και ακολουθώντας τις οδηγίες σας να ψάξει στο σπίτι να βρεί τα πράγματα, ώστε να την γεμίσει (π.χ. στο τρίτο συρτάρι της ντουλάπας θα βρείς ένα ζευγάρι γάντια). Μόλις συκεντρώσει αρκετά, το παιχνίδι αρχίζει! Πρέπει να κρεμάσει επάνω σας όλα τα ρούχα, πιάνοντάς τα με μανταλάκια. 
 
Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει τον λεπτό και αμφίπλευρο συντονισμό. Κουβαλώντας τη γεμάτη με ρούχα λεκάνη παρέχεται ιδιοδεκτικός ερεθισμός, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ακουστική επεξεργασία, καθώς ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνετε. Τέλος βελτιώνεται η τριποδική σύλληψη, η οποία είναι απαραίτητη τόσο στις γραφοκινητικές δεξιότητες, όσο και στη σωστή χρήση του πιρουνιού.