29 Μαΐ 2012

Παίζω με τα γλωσσοπίεστρα!

Γλωσσοπίεστρα... Τα χρησιμοποιούν γιατροί, νοσοκόμες, θεραπευτές... και άλλοι, αλλά όχι για να παίξουν! Και τα παιδιά το ξέρουν!

Εμείς, όμως, θα παίξουμε μαζί τους για να δείξουμε στα παιδιά πως τα αντικείμενα δεν έχουν μόνο μια χρήση... Αυτή, δηλ. που γνωρίζουν όλοι. Χρήσιμο θα ήταν τα παιδιά να μπορούν να βρουν διαφορετικές χρήσεις για αντικείμενα όπως το μολύβι, το ποτήρι, το χαρτί, το τραπέζι κ.α. εκτός από τις προφανείς, τις μαθημένες.

Βρήκα μια έξυπνη δραστηριότητα στο Pink ank Green Mama και θα την μοιραστώ μαζί σας.


Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι γλωσσοπίεστρα, βελκρο και μαρκαδόρους (αν θέλετε).

Όπως βλέπετε είναι πάρα πολύ απλό. Κολλάμε κομματάκια βέλκρο στις άκρες, στη μέση ή όπου θέλουμε... Τα γλωσσοπίεστρα μπορούμε αν θέλουμε να τα ζωγραφίσουμε, εμείς ή το παιδί.
Και αρχίζουμε.... Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν ό,τι θέλουν, ό,τι τους ζητήσουμε -σχήματα, γράμματα, σχέδια- ή ακόμα να αντιγράψουν σχέδια που δημιουργήσαμε εμείς. Φαντασία να υπάρχει..
 Επίσης μπορούμε να ζωγραφίσουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε λίγο πιο σύνθετη τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, σχέδια που συνεχίζονται ή ακολουθούν κάποια λογική σειρά ή κάποιο μοτίβο που το παιδί θα προσπαθήσει να ανακαλύψει.
Φυσικά οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετές. Μπορούμε να δημιουργήσουμε διάφορα παιχνίδια, και ανάλογα τις δυνατότητες του παιδιού, τις δυσκολίες του παιδιού και τους στόχους που έχουμε θέσει να χρησιμοποιούμε το ανάλογο παιχνίδι.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν θέματα προσανατολισμού, αντιγραφής, αντίληψης σχημάτων και φορμών, συνέχειας μοτίβων, διαδοχικότητας, λογικών σειρών και ολοκλήρωσης ημιτελών σχεδίων.


Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...