25 Φεβ 2013

Αυτισμός: Προσοχή στα προβλήματα διατροφής

Παιδιά με αυτισμό έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες για εμφάνιση προβλημάτων διατροφής, όπως να τσιμπολογούν ή να έχουν συμπεριφορές ιεροτελεστίας ή υπερβολικά νεύρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Τα συγκριμένα προβλήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ελλείψεις ασβεστίου, πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών ουσιών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders.


Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η υγιεινή διατροφή προάγει την ανάπτυξη ενός παιδιού και η ώρα του γεύματος παρέχει ευκαιρία για κοινωνικοποίηση του παιδιού. Τα χρόνια προβλήματα στη διατροφή αυξάνουν τον κίνδυνο ενός παιδιού να εμφανίσει προβλήματα όπως υποσιτισμό, φτωχή ανάπτυξη, κοινωνικές δυσκολίες και κακή σχολική απόδοση.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι προβλήματα διατροφής στα παιδιά με αυτισμό μπορεί να τα θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο για μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως φτωχή ανάπτυξη των οστών, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο.

Ο ερευνητής William Sharp, του Emory University School of Medicine, στην Ατλάντα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έχουν ευρεία εφαρμογή σε παιδιά με αυτισμό.

Ο Sharp, πρόσθεσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της αξιολόγησης ανησυχιών σχετικά με την ώρα του γεύματος ως μέρος εξετάσεων ρουτίνας για την περίθαλψη αλλά επίσης υποδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στη διατροφή και τη θρέψη στον πληθυσμό που παρουσιάζει αυτισμό. Δήλωσε επίσης ότι παρά τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων ιατρικών θεμάτων τα προβλήματα στη διατροφή συχνά παραμελούνται σε σχέση με άλλες περιοχές προβληματισμού στα παιδιά με αυτισμό.


Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...