14 Αυγ 2011

Προετοιμάστε το παιδί σας για την επίσκεψη στο ΚΕΔΔΥ

Βοηθήστε το παιδί σας να προσέλθει στα ΚΕΔΔΥ με καλή διάθεση, χωρίς φόβο, άγχος ή θυμό.
Είναι γεγονός ότι η διαδικασία αξιολόγησης είναι περίπλοκη και γίνεται σε χώρο μη οικείο (εκτός σχολείου) οπότε μπορούμε να φανταστούμε το βαθμό του άγχους που μπορεί να προκαλέσει στο παιδί. Για το λόγο αυτό ο καλύτερος τρόπος είναι να μειώσετε το δέος που του προκαλεί, συζητώντας και εξηγώντας του τι πρόκειται να γίνει. 
 
Εξηγήστε του ακριβώς τι θα συμβεί, δώστε του να καταλάβει ότι θα μπει σε μία διαδικασίας με τεστ που στόχο θα έχουν να μπορέσετε εσείς και οι δάσκαλοί του να βρείτε τεχνικές που θα το βοηθήσουν να τα πάει καλύτερα στα μαθήματα και να νοιώθει πιο άνετα στο σχολείο. Εξηγήστε του ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα τον βοηθήσει να μην αισθάνεται θυμό ή απογοήτευση όταν διαβάζει τα μαθήματά του και ότι θα βοηθηθεί στο να μαθαίνει πιο εύκολα.


Τονίστε στο παιδί ότι δεν έχει κάποιο «ελάττωμα» απλά μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο από τα άλλα παιδιά και για αυτό χρειάζεται να βρείτε μαζί τον καλύτερο τρόπο να τον βοηθήσετε να τα καταφέρει. Προετοιμάστε το εξηγώντας ότι θα εξετάσουν πως γράφει, πως διαβάζει πως κατανοεί όσα ακούει και άλλες δεξιότητες. Πείτε του ότι δε θα βαθμολογηθεί επομένως δεν πρέπει να φοβάται ή να ανησυχεί μήπως δεν τα πάει καλά. Πείτε του ότα τα τεστ μοιάζουν με απλές ασκήσεις ή παιχνίδια που ξέρει (κύβοι, παζλ).

Καθησυχάστε το λέγοντας ότι οι εξεταστές θα είναι πολύ φιλικοί και ευγενικοί και αν θελήσει να διακόψει για κάποιο λόγο (τουαλέτα, να πιει νερό) μπορεί να το ζητήσει. Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να μείνουν πειθαρχημένα ή κουράζονται πολύ στα μεγάλα χρονικά διαστήματα που απαιτούνται στην αξιολόγηση. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία μπορεί να σπάσει σε «κομμάτια». Ότι και να συμβαίνει μη διστάσετε να το συζητήσετε και να ζητήσετε διευκρινήσεις για ότι σας απασχολεί από το προσωπικό των κέντρων διάγνωσης. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...