5 Οκτ 2011

Τεστ ανίχνευσης καρδιακών προβλημάτων σε νεογέννητα

Όλα τα νεογέννητα, προτού φύγουν από το μαιευτήριο για το σπίτι, θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα απλό τεστ οξυγόνου που θα ανιχνεύει τυχόν σοβαρές καρδιακές ανωμαλίες. Οι καρδιακές δυσμορφίες είναι μια από τις συνηθέστερες γενετικές ανωμαλίες, αφού έχει υπολογιστεί ότι αφορά μια από τις 100 γεννήσεις παγκοσμίως.
Στο 25% των περιπτώσεων, οι εν λόγω ανωμαλίες είναι απειλητικές για την ίδια τη ζωή. Ωστόσο, η διάγνωση πολλές φορές παραλείπεται επειδή η καρδιά και οι πνεύμονες του βρέφους συνεχίζουν να ωριμάζουν στη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά τη γέννησή του άρα ενδέχεται να μην υπάρχουν ενδείξεις (οπτικά ή ηχητικά).

Είναι πολύ δύσκολο να γίνει διάγνωση τις πρώτες ημέρες της ζωής του βρέφους, αναφέρουν οι ειδικοί, με αποτέλεσμα οι γονείς να φέρνουν στο σπίτι ένα υγιές φυσιολογικό μωρό που όμως η κατάστασή του εξελλίσσεται αρνητικά στην πορεία.

Το τεστ λοιπόν μετράει την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα με τη χρήση ενός μικρού φωτεινού αισθητήρα που τοποθετείται στον καρπό, την παλάμη ή στην πατούσα.

Πολλές έρευνες μεγάλης κλίμακας έχουν δείξει ότι το τεστ, που κοστίζει από 5 ως 10 δολλάρια και η εφαρμογή του διαρκεί περίπου 5 λεπτά, μπορεί να εντοπίσει περιπτώσεις σοβαρών καρδιακών προβλημάτων έγκαιρα, ώστε να μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά αμέσως.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υποστηρίζει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες και να υπολογιστούν τα επόμενα βήματα που θα καθορίσουν την ευρεία κυκλοφορία του εν λόγω τεστ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...