17 Ιαν 2012

Πως θα βοηθήσουμε ένα παιδί με αυτισμό να φορέσει τα χειμωνιάτικα ρούχα του?



Πολλοί γονείς αναφέρουν αισθητηριακά ζητήματα στα παιδιά τους, όταν μεταβαίνουν από τα καλοκαιρινά στα χειμωνιάτικα ρούχα... Βρήκαμε τις 10 καλύτερες συμβουλές στο The Autism Life και σας προτείνουμε να τις δοκιμάσετε!




  1. Γίνεται μοντέλα. Το παιδί σας, είναι πολύ πιθανό, να δοκιμάσει να βάλει καπέλα, γάντια, κασκόλ κ.α. όταν βλέπει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με συνέπεια να κάνουν το ίδιο. Επίσης, πριν ξεκινήσετε την διαδικασία ντυσίματος μπορείτε να προσποιηθείται και να παίξετε ρόλους δοκιμάζοντας διάφορα ρούχα και αξεσουαρ.
  2. Δημιουργήστε μια οπτική ιστορία με κάρτες δείχνοντας διαφορετικές καιρικές συνθήκες και τα κατάλληλα είδη ένδυσης για την καθεμία.
  3. Παίξτε παιχνίδια με τις κούκλες ή με αγαπημένα αρκουδάκια χρησιμοποιώντας κατάλληλα ρούχα για την αντίστοιχη καιρική συνθήκη.
  4. Αγοράστε με κριτήριο την άνεση. Προσπαθήστε να αγοράσετε τα πιο μαλακά και άνετα ρούχα, κόψτε τις ετικέτες εαν είναι απαραίτητο, και αφήστε το παιδί σας να σας βοηθήσει με τα ψώνια και την επιλογή των ρούχων εαν είναι εφικτό.
  5. Παρέχετε επιλογές. Θα ήταν, ίσως, χρήσιμο να έχετε τουλάχιστον 2 επιλογές από κάθε ένα ρούχο (π.χ. επιλογή μεταξύ 2 καπέλων), έτσι ώστε να μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να πάρει μια από τις διαθέσιμες επιλογές.
  6. Κάντε τη διαδικασία παιχνίδι. Προσπαθήστε να κάνετε την διαδικασία την ένδυσης π.χ. για την βροχή και το κρύο, ευχάριστη βλέποντας ποιος θα πάρει το παλτό, το καπέλο (σκουφί) και τα γάντια πιο γρήγορα.
  7. Ενσωματώστε στην καθημερινή ρουτίνα. Προσεγγίστε την διαδικασία ένδυσης παλτού, σαν ένα βήμα μέσα στην ρουτίνα που πρέπει να ακολουθείται από το παιδί συνδυασμένο με κάτι που απολαμβάνει όπως π.χ. το άκουσμα της αγαπημένης του μουσικής.
  8. Χρησιμοποιήστε αισθητηριακό βούρτσισμα για απευαισθητοποίηση του δέρματος πριν την διαδικασία ένδυσης. Για περισσότερες πληροφορίες για το βούρτσισμα απευαισθητοποίησης ρωτήστε τον εργοθεραπευτή που παρακολουθεί το παιδί. Σε περίπτωση που δεν παρακολουθεί πρόγραμμα εργοθεραπευτικής παρέμβασης ΜΗΝ το επιχειρήσετε μόνοι σας. Το αισθητηριακό βούρτσισμα γίνεται μόνο με την καθοδήγηση και επόπτευση από εξειδικευμένο θεραπευτή.
  9. Διατηρήστε το δέρμα του παιδιού ενυδατωμένο. Χρησιμοποιήστε φυσικές ενυδατικές κρέμες σε όλο το ξηρό δέρμα, ειδικά στα χέρια και τα πόδια, γιατί είναι πολύ πιθανό να είναι ερεθισμένα από τα είδη ένδυσης όπως τα γάντια και οι κάλτσες.
  10. Δείτε μαζί με το παιδί σας ταινίες με θέμα τον χειμώνα για την δημιουργία ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος για τις αλλαγές των εποχών, τονίζοντας πως οι χαρακτήρες είναι κατάλληλα ντυμένοι για την εκάστοτε καιρική συνθήκη.

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...