5 Ιουν 2012

Πιπίλα, μια γλυκιά «εξάρτηση» και πώς να την κόψετε

Η πιπίλα είναι μία γλυκιά συνήθεια για τα περισσότερα μωράκια, αλλά και μία «διέξοδος» για τους γονείς, καθώς γνωρίζουν ότι μόλις τη χρησιμοποιήσουν τα αγαπημένα τους αγγελούδια θα σταματήσουν κατά πάσα πιθανότητα να κλαίνε.

Όταν όμως το μωράκι συμπληρώσει τα δύο του χρόνια οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πιπίλα δεν είναι πλέον απαραίτητη. Μάλιστα και από την ηλικία του ενός έτους είναι σημαντικό να μειωθεί η χρήση της, έτσι ώστε το μωρό να αρχίσει να πειραματίζεται με τις λέξεις και να μην έχει το στόμα του.. μπουκωμένο.


Η εκτεταμένη χρήση πιπίλας, όπως τονίζουν οι παιδοδοντίατροι, επηρεάζει τα νεογιλά δοντάκια, ειδικότερα εξωθεί τα δύο επάνω κεντρικά δοντάκια προς τα έξω.

Το καθησυχαστικό βέβαια είναι ότι τα μόνιμα δόντια του παιδιού, που έπονται κατά την ηλικία των έξι ετών, δεν επηρεάζονται από τη χρήση της πιπίλας στα προηγούμενα χρόνια.

Τρόποι για να κόψει το παιδί σας την πιπίλα

1. Κόψτε την σταδιακά. Ξεκινήστε να μειώνετε τη χρήση της πιπίλας κατά την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως το παιδί αποζητάει την πιπίλα επειδή δεν έχει τι να κάνει. Απασχολήστε το με παιχνίδια, βιβλία, άλλες δραστηριότητες και περιορίστε την πιπίλα μόνο την ώρα του ύπνου μέχρι να την καταργήσετε εντελώς.

2. Αν το αγγελούδι σας πηγαίνει παιδικό σταθμό, εξηγήστε του ότι από τους φίλους του κανείς δεν έχει πιπίλα. Ενθαρρύνετε το με λόγια όπως «είσαι μεγάλο αγόρι τώρα» ή «είσαι μεγάλη κοπέλα και δε χρειάζεσαι την πιπίλα πια».

3. Πιο παραδοσιακοί τρόποι για να πάψει το μικρό σας να αποζητάει την πιπίλα είναι να κόψετε την ακρούλα της ρώγας ώστε να μη το ευχαριστεί ιδιαίτερα η χρήση της.

4. Ένας επίσης παλιότερος τρόπος είναι να βάλετε στη πιπίλα κάτι με γεύση πικρή ή ξινή.

5. Να του πείτε ότι η πιπίλα χάθηκε για πάντα.

6. Να δημιουργήσετε μαζί του ένα όμορφο παραμύθι, όπως ότι θα την «αφήσετε στη νεράιδα».

7. Τέλος μπορείτε απλά να την πετάξετε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...