3 Σεπ 2012

Καθυστερημένη εγκεφαλική ανάπτυξη στα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας

"Νέα ερευνητικά στοιχεία"
Τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας βιώνουν μια αναπτυξιακή καθυστέρηση σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για τον έλεγχο των ενεργειών και την προσοχή, δείχνει νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Biological Psychiatry.

Ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας μελέτησαν 234 παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και 231 φυσιολογικά αναπτυσσόμενα παιδιά, χαρτογραφώντας τους εγκεφάλους τους έως και τέσσερις φορές, από την ηλικία των 10 έως και των 17 ετών.

Η περιοχή της επιφάνειας του εγκεφαλικού φλοιού αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία. Αλλά οι εγκεφαλικές απεικονίσεις έδειξαν ότι η διαδικασία αυτή είναι βραδύτερη στις μετωπικές εγκεφαλικές περιοχές των παιδιών που έπασχαν από το σύνδρομο.

Για παράδειγμα, στα φυσιολογικά παιδιά, ο δεξιός προμετωπιαίος φλοιός έφτασε στο μισό της κορύφωσής του κατά μέσο όρο στην ηλικία των 12,7 ετών. Αλλά στα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, σε ηλικία 14,6 ετών.

«Όπως και άλλα στοιχεία της φλοιώδους ανάπτυξης καθυστερούν, η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει γενική υστέρηση στις εγκεφαλικές περιοχές που ελέγχουν την δράση και την προσοχή», σημειώνει ο Δρ Φιλιπ Σάου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές σε προηγούμενη μελέτη είχαν διαπιστώσει ότι η διαδικασία πάχυνσης του φλοιού, άλλο σημαντικό στάδιο της εγκεφαλικής ωρίμανσης, επίσης καθυστερεί στα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Η νέα μελέτη ανοίγει το δρόμο για την χαρτογράφηση των αιτιών αυτής της υστέρησης και την αναζήτηση γονιδίων που ελέγχου τον χρόνο ανάπτυξης του εγκεφάλου στους συγκεκριμένους ασθενείς.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...