20 Νοε 2012

Αεροπλάνο και αυτισμός

της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρικής Εργοθεραπεύτριας.

Ως θεραπεύτρια παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, συχνά προτείνω και καθοδηγώ γονείς και εκπαιδευτικούς σε τρόπους διαχείρησης δύσκολων καταστάσεων. Η παρακάτω αληθινή ιστορία, που διαβάσαμε στην ιστοσελίδα www.autisable.com, είναι μία πραγματικά δυσάρεστη κατάσταση, που θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ευαισθητοποιήσει.

Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι η Elaine Hall, ο σύζυγός της Jeff και ο 9χρονος γιος τους Neal, ο οποίος είναι στο φάσμα του αυτισμού. Ο Neal δείχνει σαν οποιδήποτε άλλο "φυσιολογικό" ή "τυπικό" παιδί. Αυτό άλλοτε είναι καλό και άλλοτε κακό. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμπονούν ένα παιδί σε αναπηρικό καροτσάκι ή ένα τυφλό με σκύλο-συνοδό, ο αυτισμός δυστυχώς είναι "αόρατη αναπηρία". Τα περισσότερα αυτιστικά παιδιά, σε όσους δεν γνωρίζουν, δείχνουν απλά σαν παιδιά με κακή συμπεριφορά.

"Καθώς περιμένουμε στην αιθουσα αναμονής, ο Neal χαζεύει τα μεγάλα αεροπλάνα. Γύρισα για μια στιγμή το κεφάλι μου και αμέσως ακούστηκε η σειρήνα του συναγερμού. Ο Neal είχε προσπαθήσει να ανοίξει την εξωτερική πόρτα για να πάει έξω στα αεροπλάνα. Η σειρίνα τρόμαξε τον μικρό και πυροδότησε μια κρίση. Ο κόσμος κοιτάζει και η ασφάλεια του αεροδρομίουτρέχει προς το μέρος μας. Προσπαθώ να ηρεμήσω τον Neal και το πανικοβλημένο πλήθος ταυτόχρονα. Τελικά μας επέτρεψαν να επιβιβαστούμε.

Οι θέσεις μας είναι στην 8 σειρά πίσω από την πρώτη θέση. Ο Neal βάζει το σακίδιό του κάτω από το κάθισμά, δένει τη ζώνη του και καλύπτει τα αυτιά του, όπως ακριβώς έχουμε προβάρει στο σπίτι. Όλα ήταν καλά μέχρι που ήρθε η αεροσυνοδός με το καροτσάκι, το οποίο ουσιαστικά κλείνει το διάδρομο. Ο Neal θέλει να πάει τουαλέτα ΤΩΡΑ! Δεν μπορεί να περιμένει για περίπου 30 λεπτά, που θα χρειαστεί η αεροσυνοδός για να φτάσει στο πίσω μέρος. Αυτό δεν το έχουμε προβλέψει.

Ρωτώ ευγενικά αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τουαλέτα της πρώτης θέσης. Η αρνητική απάντηση με αναγκάζει να εξηγήσω ήρεμα την κατάσταση του Neal και το γεγονός ότι δεν μπορεί να περιμένει. "Θα περιμένει, όπως όλοι οι άλλοι!", ήταν η απάντηση της αεροσυνοδού. Ο Neal εκνευρίζεται και τραβάει τα γυαλιά της αεροσυνοδού, εκείνη πανικοβάλεται και φωνάζει την ασφάλεια. Όλα αυτά συνέβησαν σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα και αναστάτωσαν το μισό αεροπλάνο".

Οι ακόλουθες συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το παιδί σας πριν το ταξίδι με αεροπλάνο:

  • Διαβάστε βιβλία και δείτε μαζί με το παιδί ταινίες και ντοκιμαντέρ με αεροπλάνα
  • Επισκεφτείτε το αεροδρόμιο και ξεναγήστε το στους χώρους του, πρωτού ταξιδέψετε για πρώτη φορά
  • Δημιουργήστε μια κοινωνική ιστορία για το ταξίδι με αεροπλάνο,ή φτιάξτε σκίτσα για την χρονική ακολουθία των γεγονότων που θα συμβούν, ζητώντας τη βοήθεια κάποιου εκπαιδευμένου θεραπευτή
  • Προβάρετε στο σπίτι κάποιες σκηνές (όπως: βγάζω τα παπούτσια μου στον έλεγχο επιβίβασης, δένω τη ζώνη μου, κ.λ.π)
  • Πάρτε μαζί κάποιο αγαπημένο παιχνίδι ή βιβλίο για να απασχοληθεί την ώρα της πτήσης
  • Χρησιμοποιήστε ακουστικά, αν υπάρχει ακουστική αμυντικότητα, σε δυνατούς ή απρόσμενους θορύβους
  • Δώστε του τσίχλα κατά την απογείωση και την προσγείωση, ώστε να μη βουλώσουν τα αυτιά του και ταραχτεί
  • Ενημερώστε το πλήρωμα για τον αυτισμό του παιδιού, εάν χρειαστεί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...