18 Ιουν 2012

Γιατί «βρέχει» ακόμα το κρεβάτι του;

Η νυχτερινή ενούρηση είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην ηλικία των παιδιών ηλικίας 3-6 ετών και οφείλεται συνήθως σε συναισθηματικούς λόγους όπως: ανασφάλειες, φοβίες, νέα γεγονότα στα οποία το παιδί δυσκολεύεται να προσαρμοστεί (π.χ. γέννηση νέου μωρού, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, μετακόμιση σπιτιού, πραγματικές ή συμβολικές απώλειες).

Μπορεί επίσης να αποδοθεί σε ελλειμματική μάθηση του ελέγχου των ούρων ή ακόμη και σε οργανικές ή λειτουργικές παθήσεις.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας, προσπαθήστε να ενισχύσετε τον καθημερινό διάλογο μαζί του προκειμένου να της εκμαιεύετε τα συναισθήματα που συσσωρεύει μέσα της και που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας να το παροτρύνετε να πηγαίνει στην τουαλέτα σε προγραμματισμένα τακτά χρονικά διαστήματα. Μάθετέ το να μειώνει την κατανάλωση υγρών μετά το μεσημέρι και να πηγαίνει στην τουαλέτα πάντα πριν τον ύπνο.

Θα τον ωφελήσει επίσης να τον ξυπνάτε μέσα στην νύχτα για να πάει στην τουαλέτα ούτως ώστε να μάθει να ξυπνάει και μόνο του για τον ίδιο σκοπό. Όταν μένει στεγνό να το επιβραβεύετε την επόμενη ημέρα και να του εξηγείτε τους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, το παιδί σας δεν το κάνει επίτηδες, ούτε έχει αδύναμο χαρακτήρα και ενδέχεται να ντρέπεται για αυτήν την συμπεριφορά. Δείξτε λοιπόν υπομονή και κατανόηση.

Πηγή

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...