11 Σεπ 2013

11 άτομα με αναπηρία εκπροσωπούν την Ελλάδα στην πανευρωπαϊκή πορεία ατόμων με αναπηρία στο Στρασβούργο (9-12/9)

Γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η Ανεξάρτητη Διαβίωση; Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορούν να ζήσουν όμορφα τη ζωή τους τα άτομα με αναπηρία; Γιατί πρόκειται για άτομα που δεν είναι ασθενείς, αλλά  άτομα με διάφορα και διαφορετικά κινητικά προβλήματα, που παρ' όλα αυτά έχουν δικαίωμα και όνειρα -και αυτό διεκδικούν- να ζήσουν μια ανθρώπινη ζωή. Μια καλύτερη ζωή, που θα τους επιτρέψει να ονειρευτούν και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Να σπουδάσουν, να εργαστούν, να ερωτευτούν, να κάνουν οικογένεια.

Αυτά και άλλα πολλά θα διεκδικήσει η ελληνική αποστολή που θα βρεθεί αυτές τις μέρες στο Στρασβούργο για τον εορτασμό της 10ης επετείου του «Strasbourg Freedom  Drive». Πέραν της συμμετοχής της στην κεντρική πορεία θα επιδιώξει να συμμετέχει ακόμη σε συναντήσεις με Μέλη του ΕΚ, αλλά  και στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ΕΝΙL).
 

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου λέγοντας πως, «η Ελληνική Πολιτεία θα είναι αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια. Τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία είναι ψηλά στην ιεραρχία της ατζέντας του Υπουργείου», ενώ συνέχισε λέγοντας πως με την επιστροφή της ομάδας από το Στρασβούργο θα τεθούν νέες βάσεις για να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, Μέλος του ΕΚ, ΕΛΚ, ο οποίος συνέβαλε από την αρχή για να γίνει αυτή η δράση πραγματικότητα εξέφρασε την ανάγκη «να βρίσκονται και άλλοι Υπουργοί, εκτός του Υπουργού Υγείας, στο τραπέζι των συζητήσεων στο μέλλον και να υπάρξουν κονδύλια για τη στήριξη αυτών των ομάδων και όχι συντάξεις».

Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα τονίζοντας την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας είπε πως , «υποδομές υπάρχουν και λεφτά έχουν δοθεί και από το ΕΚΤ και από το Ταμεία Συνοχής, σκοπός όμως είναι να εμφυσήσουμε σε όλους την κουλτούρα της χρήσης αυτών.» Ανέφερε ακόμη το χαρακτηριστικό παράδειγμα με τις διαβάσεις, που μολονότι υπάρχουν αρκετοί επιλέγουν να τις αγνοούν.

Ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ειδικευόμενος Ψυχίατρος- ΑΤΤΙΚΟ Π.Γ.Ν & Μέλος της ελληνικής αποστολής, παρουσίασε την 11 μελή ομάδα που θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο στις 9 Σεπτέμβρη και έδωσε το δικό του μήνυμα για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Τόνισε τη σημασία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης για τον καθένα, λέγοντας πως «η Ανεξάρτητη Διαβίωση δεν είναι τίποτα άλλο από το δικαίωμα στη ζωή και τα κοινωνικά δικαιώματα. Παρόλα αυτά έθιξε την απουσία κατάλληλης νομοθεσίας, υπηρεσιών, καθώς και κατανόησης και αλληλεγγύης από το συνάνθρωπο». Παρά το φόβο ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης θα επικρατήσουν τα οικονομικά συμφέροντα ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα και το πείσμα για συντονισμένη δράση και διεκδίκηση δικαιωμάτων χωρίς δάκρυα και φαμφάρες.

Η κα. Ευαγγελία Λαμπάρα, Γραφίστρια & Μέλος της Ελληνικής Αποστολής, προέβαλε απ’τη μεριά της τη σημασία που έχει για τα μέλη της ομάδας αυτό το ταξίδι λέγοντας πως, «στην Ελλάδα της δημοκρατίας και της ισότητας δεν μπορεί η οικονομική κρίση να στέκεται εμπόδιο στη διεκδίκηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Αντώνης Σωτηρόπουλος, Προσωπικός Βοηθός & Μέλος της ελληνικής αποστολής, μοιράστηκε το όνειρό του για να καταφέρουν κάποτε και στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία να κάνουν πράγματα μόνοι τους.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Μιχάλης Στάγκος, Διευθύνων Σύμβουλος της mscomm & ιδρυτής των Industry Disruptors- Game Changers, ο οποίος τόνισε με την ομιλία του τη σημασία της έννοιας της Ανεξάρτητης Διαβίωση, λέγοντας πως « οι Industry Disruptors- Game Changers  θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια που μπορεί να αλλάξει την αντίληψη και την κουλτούρα που έχουμε για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Όπως έχουν το δικαίωμα για το πώς και με ποιους θα ζήσουν έχουν και το δικαίωμα να επιχειρήσουν».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το ταξίδι αυτό στο Στρασβούργο σηματοδοτεί τις βάσεις ώστε να ανοίξει ένας ανοιχτός διάλογος και στην Ελλάδα και να φτάσουμε στο σημείο τα άτομα με αναπηρία να απολαμβάνουν ίσης αξίας δικαιώματα με τους άλλους πολίτες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...