11 Φεβ 2014

10 παράξενα και απόλυτα φυσιολογικά πράγματα που κάνουν τα νήπια

Τα λένε «terrible twos»,  γιατί στην ηλικία των 2 ετών τα γλυκούλικα μωράκια μετατρέπονται σε τρομερά διαβολάκια. Αποκτούν προσωπικότητα, παθαίνουν και κρίσεις θυμού και ξεσπούν εκεί που δεν το περιμένετε. Κι όμως, κάποιες από τις συμπεριφορές τους είναι απόλυτα συνηθισμένες και φυσιολογικές.


1. Κουνάνε το κεφάλι τους…

… μέχρι να ζαλιστούν! Γιατί το κάνουν; Γιατί μπορούν; Ίσως επειδή τους αρέσει αυτή η ζαλούρα; Κανείς δεν ξέρει τι σκέφτονται όταν είναι μέσα στην κοιλιά, γιατί να ξέρουμε τι σκέφτονται άλλωστε 2 χρόνια μετά;

2. Ελέγχουν τα όριά τους
Και μαζί, τα δικά σας! Μαθαίνουν τι αποτέλεσμα έχουν οι πράξεις τους. Πατάνε ένα κουμπί και το παιχνίδι τους ξεκινά να παίζει μουσική. Πλησιάζουν μια πρίζα και σεις τρελαίνεστε. Κέφι. Βέβαια μετά μαθαίνουν τι σας κάνει να τρελαίνεστε και δοκιμάζουν τα δικά σας όρια. Ε, μέχρι που το βαριούνται και περνούν στο επόμενο «τεστ».
 
3. Βήχουν ψεύτικα
Θεατρίνοι από κούνια, τα νήπια το πάνε ένα βήμα παραπάνω κι αρχίζουν να βήχουν όπως εκείνες οι ατάλαντες κομπάρσες σε κάτι σειρές που νομίζουν πως βήχουν κανονικά. Εσείς μπορεί να γελάτε μαζί τους, αλλά αυτά ξέρουν τι κάνουν. Από τους πέντε μήνες ακόμη, τα μωρά συνδέουν τον βήχα με την άμεση αντίδρασή σας και την αγωνία σας. Με το άγχος σας τους χαρίσατε το πιο δυνατό τους όπλο, και θα το χρησιμοποιήσουν όποτε θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας.
 
4. Δαγκώνουν
Τα δοντάκια τους μπορεί να φαίνονται ακίνδυνα, μέχρι που τα μπήγουν στα χέρια σας σα μικροί αρουραίοι. Έτσι εκφράζουν τον θυμό και την αγανάκτησή τους προτού μπορέσουν να τα εκφράσουν με λόγια. Ή μέχρι να αρχίσουν να τσιρίζουν. Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα να το έμαθε από το σχολείο, από κάποιο άλλο παιδάκι. Να είστε αυστηροί, αλλά μη θυμώνετε.
 
5. Πνίγονται!
Πειραματίζονται ή θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σας; Κι όμως, τα νήπια χώνουν τα δάχτυλά τους στο στόμα, τόσο βαθιά μάλιστα που αρχίζουν να πνίγονται. Όπως και με τον ψεύτικο βήχα, όταν δουν πως δεν αντιδράτε, θα κουραστούν και θα το κόψουν.
 
6. Ξυπνούν τη νύχτα
Κάνατε αμάν και πώς να κοιμάται τα βράδια, όλη τη νύχτα, κι αρχίζουν νέα δράματα. Φοβάται το σκοτάδι, φοβάται τα τέρατα στη ντουλάπα, φοβούνται ακόμη και το ότι η ζωή συνεχίζεται ενώ αυτά κοιμούνται. Διάφοροι λόγοι για να ξυπνήσει τη νύχτα. Φάση είναι, θα περάσει.

7. Αλλάζουν απότομα προτιμήσεις
Συνήθιζε να του αρέσει το μπάνιο; Ναι, μέχρι χθες. Σήμερα, το ΣΙΧΑΙΝΕΤΑΙ με φλογερό πάθος και αρνείται να μπει στο νερό. Το ίδιο ισχύει και για το αγαπημένο του φαγητό ή το παιχνίδι του. Αυτές οι απότομες αλλαγές προτιμήσεων και οι φοβίες προκαλούνται από διάφορους λόγους ή λόγω κακών εμπειριών, όπως τη μία φορά που γλίστρησε στο μπάνιο. Βοηθήστε τα δείχνοντας στήριξη και υπομονή.

8. Αρνούνται να μπουν στο καρότσι
Η λόρδωση που παθαίνουν όταν μπαίνουν στο καρότσι; Ή όταν προσπαθείτε να το βάλετε στο καρότσι και αυτά τινάζονται προς τα μπροστά, λες και αν η πλάτη τους ακουμπήσει πίσω θα καούν; Απόλυτα συνηθισμένο. Ποιος θέλει άλλωστε να βρίσκεται αιχμάλωτος σε μια καρέκλα και να τον κάνουν βόλτες παντού, χωρίς να χρειάζεται να κουνηθεί; Μπορείτε α) να υποχωρήσετε και να του επιτρέψετε να περπατήσει β) να το δωροδοκήσετε με μπισκοτάκια ή γ) να τα διπλώσετε στα δύο και να τα δέσετε στο καρότσι. Δικό σας.

9. Βγάζουν τα ρούχα τους

Μερικά νήπια δεν αντέχουν να φοράνε ρούχα και τα πετάνε σε κάθε ευκαιρία – σε πάρτι, στον χώρο αναμονής του γιατρού, στο λεωφορείο… Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως θα γίνει γυμνιστής απαραίτητα. Θα το ξεπεράσουν και αυτό καθώς θα αρχίσουν να μαθαίνουν τι σημαίνει να έχει κανείς αναστολές. Μέχρι τότε, μη δίνετε σημασία, τουλάχιστον όταν είστε μέσα στο σπίτι.

10. Παίζουν με το σώμα τους
Παίζουν με οτιδήποτε. Ό,τι βρεθεί μπροστά τους, με τις σακούλες και τις συσκευασίες του ντελίβερι και τα χνούδια στο πάτωμα. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να μας κάνει εντύπωση που παίζουν και με τον εαυτό τους. Είναι μία ηλικία εξερεύνησης. Μην ανησυχήσετε αν τα «πιάσετε στα πράσα», είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, αγνοήστε το.

Μην αγχώνεστε, λίγα χρόνια υπομονή και όλες αυτές οι παραξενιές θα του φύγουν. Α, και μετά, προετοιμαστείτε για την εφηβεία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...