20 Φεβ 2014

Η αξία της οριοθέτησης...

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι είναι τελικά αυτό που κάνει τα παιδιά μας ευτυχισμένα; Το βεβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για τίποτα υλικό...

Οσες κούκλες, όσα αυτοκινητάκια, όσα χατίρια και αν τους κάνετε, τελικά τα παιδιά, αυτό που εκτιμούν περισσότερο απ’ όλα είναι η απεριόριστη αγάπη σας και η ανεκτίμητη έγνοια σας να τα κάνετε καλύτερους ανθρώπους.

Μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά ένα «όχι» είναι πιθανό να μετρήσει, περισσότερο από ένα «ναι».

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, βάσει ερευνών, ότι τα παιδιά, που μεγαλώνουν μέσα σε ένα στοργικό οικογενειακό περιβάλλον, γίνονται πολύ πιο στοργικοί ενήλικες από τα παιδιά, που βρίσκονται μέσα σε αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις.

Αυτό που συνήθως ξεχνάμε ή μάλλον υποτιμούμε εμείς οι γονείς είναι ότι το να μαθαίνουμε τα παιδιά να πειθαρχούν προσδίδει δύναμη στον χαρακτήρα τους.

Το να θέτουμε όρια και κανόνες στα παιδιά τα βοηθάει να αισθάνονται πιο ασφαλή, σε έναν κόσμο που, έτσι κι αλλιώς, τους φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από αυτά.

Φανταστείτε να διορίζεστε σε μία δουλειά και την πρώτη ημέρα το αφεντικό να σας δίνει ένα γραφείο και να σας λέει: «Κάντε ό,τι θέλετε»!

Τον αρχικό σας ενθουσιασμό να αντικαταστήσει μία διαρκής ανασφάλεια και ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί, τι δεν κάνετε καλά, τι είναι αυτό που πρέπει να δείξετε στους ανωτερούς σας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού, όταν όλα του παρέχονται χωρίς όρια και χωρίς κανόνες.

Μπορεί να δείχνει ενθουσιασμένο, αλλά τελικά γίνεται ανασφαλής και νευρικός ενήλικας.

Θέτοντας στα παιδιά μας πρότυπα και όρια, ενισχύουμε το χτίσιμο ενός δικού τους κώδικα «εσωτερικού κανονισμού», που θα τα βοηθήσει περαιτέρω στη ζωή τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...