16 Απρ 2014

Άλλο επιβράβευση κι άλλο δωροδοκία!

Όλοι οι γονείς συμφωνούν με την άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να επιβραβεύονται όταν συμπεριφέρονται σωστά ή όταν ακολουθούν τους κανόνες και τα όρια που τους έχουν τεθεί. Η επιβράβευση λειτουργεί θετικά στα παιδιά, καθώς ενισχύει την καλή τους συμπεριφορά και τους δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο πόσο οι γονείς αναγνωρίζουν και εκτιμούν όλα αυτά που κάνουν.

Ωστόσο πολύ συχνά οι γονείς τείνουν να μπερδεύουν την επιβράβευση με τη δωροδοκία, πετυχαίνοντας έτσι ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουν. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί συμπεριφέρεται άσχημα και του πείτε ότι, αν σταματήσει, θα του πάρετε ένα παγωτό, στην ουσία αυτό που καταφέρνετε είναι να θεωρήσει πώς κάθε φορά που συμπεριφέρεται άσχημα, εσείς θα του δίνετε ένα παγωτό για να το κάνετε να σταματήσει. Σταδιακά, λοιπόν, το παιδί θα συμπεριφέρεται όλο και πιο άσχημα και θα απαιτεί από εσάς όλο και περισσότερα ανταλλάγματα για να φερθεί καλά.

Η επιβράβευση όμως, όπως εξάλλου και τα όρια ή οι κανόνες πειθαρχίας, έχει ως στόχο να εθίσει το παιδί σε θετικές συμπεριφορές, που καθώς μεγαλώνει θα θέλει να τις ακολουθεί και το ίδιο αυτόβουλα. Επομένως αν ένα παιδί συμπεριφέρεται άσχημα, θα πρέπει πρώτα να του εξηγήσετε με ηρεμία γιατί η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή, να του ξεκαθαρίσετε τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτή την συμπεριφορά και μόνο όταν καταλάβει το λάθος του και αλλάξει τον τρόπο που φέρεται, να το επιβραβεύσετε.

Τέλος, να θυμάστε ότι καλό θα είναι να μην επιβραβεύετε το παιδί σας με σοκολάτες και άλλα γλυκά. Η καλύτερη επιβράβευση είναι ένα βιβλίο, περισσότερος χρόνος για παιχνίδι, μια βόλτα στην παιδικά χαρά ή μια αγαπημένη δραστηριότητα που θα κάνετε μαζί.

Η γνώμη σας:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...