20 Οκτ 2015

Απεργούν την Πέμπτη 22/10 οι Εργοθεραπευτές!

Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών κήρυξε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 22/10/2015 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12.00, καταγγέλλοντας την «την παράλογη, ακατανόητη και επίμονη άρνηση του ΕΟΠΥΥ να συμμορφωθεί με την υπουργική απόφαση που ορίζει την εξίσωση του κόστους των συνεδριών εργοθεραπείας, στο ύψος των αντίστοιχων συνεδριών των ισότιμων θεραπευτικών κλάδων,  φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας.» Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Αποτέλεσμα τούτου, η αντιμετώπιση ασθενών σε δύο ταχύτητες! Τη στιγμή  που οι ασθενείς που παρακολουθούν συνεδρίες φυσικοθεραπείας ή λογοθεραπείας δικαιούνται – βάση του κείμενου κανονισμού του ΕΟΠΥΥ – επιστροφή ποσού από το ασφαλιστικό ταμείο έως και 15 ευρώ, εκείνοι που χρειάζονται εργοθεραπεία (ενήλικες και παιδιά) μπορούν να καρπωθούν ως επιστροφή το εξωφρενικό ποσό των 1,23 ευρώ για κάθε συνεδρία!

Και αυτό γιατί ο ΕΟΠΥΥ, με την εισαγωγή του όρου «συνεδρία» (σύνολο πράξεων διάρκειας 45 λεπτών) και για τους τρεις κλάδους, έδωσε τιμή από τη μια για τις περιπτώσεις της φυσικοθεραπείας αρχικά 20, στη συνέχεια 15 ευρώ ανά συνεδρία, για την εργοθεραπεία, παραλόγως, διατήρησε το κόστος της πεντάλεπτης πράξης, ήτοι 1,23 ευρώ ανά συνεδρία!

Ο κλάδος των εργοθεραπευτών από το 2011 που ιδρύθηκε ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να διορθώσει το λάθος της κοστολόγησης της εργοθεραπευτικής συνεδρίας και την ανισότητα που δημιουργείται στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Ως καρπό αυτών των προσπαθειών, το 2012 το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) γνωμοδότησε υπέρ της αύξησης της τιμής της εργοθεραπείας σε 15 ευρώ, όσο δηλαδή η φυσικοθεραπεία και η λογοθεραπεία και στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης ισότιμων ειδικοτήτων.

Ακολούθησε η υπουργική απόφαση (Υπουργείο Υγείας) του 2015, η οποία αποδέχεται τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και ορίζει την εφαρμογή της.

Παρ' όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ αρνείται μέχρι σήμερα να υιοθετήσει την υπουργική απόφαση, την στιγμή μάλιστα που το κόστος για το ταμείο είναι μηδαμινό αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχει πλαφόν για κάθε πάθηση…

Αυτές τις μέρες αναμένεται να βγει ο νέος σχετικός κανονισμός, ο οποίος για ακόμα μια χρονιά δεν θα εξισώνει τις τιμές, δεν θα απονείμει δικαιοσύνη. Εύλογο λοιπόν το ερώτημά μας: τι άλλο θέλει ο ΕΟΠΥΥ για να υιοθετήσει την υπουργική απόφαση, να συμμορφωθεί με το δίκαιο, να προσφέρει ίση αντιμετώπιση στους ασφαλισμένους του;»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...