23 Ιουλ 2011

Οι «μαστροχαλαστές» των παιδιών


Παππούδες και Γιαγιάδες

Πόσες φορές το έχετε ακούσει αυτό; Οι γιαγιάδες και οι παππούδες χαλάνε τα παιδιά. Και δεν είναι ψέμα. Αναμφισβήτητα, οι γονείς σας αγαπούν τα παιδιά σας. Ο μπελάς είναι όταν ξεπερνούν τα όρια της υπερβολικής αγάπης. Καμιά φορά, φτάνουν στο σημείο να σας επικρίνουν για το πώς τα ανατρέφετε. «Δεν μεγαλώναμε έτσι τα παιδιά στην εποχή μας..... κι εσύ μια χαρά βγήκες».


Είναι σύνηθες να τα ντύνουν πολύ βαριά, να τα μπουκώνουν γλυκά, να τους αγοράζουν ότι ζητήσουν και να μην ακολουθούν τους κανόνες που τους έχετε θέσει.
Η αιτία: οι γονείς σας απλώς διασκεδάζουν. Κακομαθαίνουν τα εγγονάκια τους, χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Και αφού ανεχθούν κάμποσες δεκαετίες τις δικές σας σάχλες, νιώθουν ειδήμονες επί του θέματος και θεωρούν χρέος τους να σας πουν πως μεγαλώνουν τα παιδιά.
Η πρώτη σας κίνηση: κάνετε λιγάκι πίσω. Τα παιδιά σας θέλουν και δικαιούνται μια σχέση με τον παππού και τη γιαγιά. Πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για μια σχέση δική τους, που δεν χρειάζεται η δική σας μόνιμη προστασία.
Πρακτικές συμβουλές:
  • Ίσως είστε υπερβολικά επικριτικοί με τους γονείς σας, παίζοντας ακόμη το παιχνίδι των δυνάμεων και της κυριαρχίας
  • Δεν είναι ανάγκη να τους αλλάξετε τη νοοτροπία, όπως δεν θα αλλάξουν και εκείνοι τη δική σας, αλλά μιλήστε τους για τα προβλήματα
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε υπαινιγμούς ότι θέλετε να μεγαλώσετε αλλιώς τα παιδιά σας, επειδή οι γονείς σας τα θαλάσσωσαν μαζί σας.
Πηγή: "Απαντήσεις σε ερωτήσεις γονέων" των Στάνλεϋ Σαπίρο, Κάρεν Σκινούλις, Ρίτσαρντ Σκινούλις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...