23 Αυγ 2011

Ορολογία: Pecs






Τι είναι το PECS?






Το PECS (Picture Exchange Communication System), είναι το Σύστημα Επικοινωνίας μέσω Ανταλλαγής Εικόνων και αναπτύχθηκε το 1985 σε μια προσπάθεια επικοινωνίας για παιδιά με αυτισμό. Σήμερα το PECS διδάσκεται σε παιδιά και ενήλικες με διάφορες διαγνώσεις. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν το PECS αρχικά μαθαίνουν να πλησιάζουν και να δείχνουν την εικόνα του αντικειμένου που επιθυμούν στον "σύντροφο επικοινωνίας" και να την ανταλάσσουν με το επιθυμητό αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί ξεκινάει την διαδικασία της επικοινωνίας με συγκεκριμένα αποτελέσματα μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο.

Το πρωτόκολλο του PECS είναι βασισμένο στην έρευνα και πρακτική εφαρμογή των αρχών της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς (Applied Behaviour Analysis -ABA). To PECS περιλαμβάνει 6 στάδια.

Στάδιο I: Η Ανταλλαγή
Στάδιο II: Απόσταση και Επιμονή
Στάδιο III: Διάκριση Εικόνων
Στάδιο IV: Δομή Πρότασης
Στάδιο V: Απάντηση στην ερώτηση "Τι θέλεις?"
Στάδιο VI: Σχολιασμός

Για να μπορεί ένας θεραπευτής να χρησιμοποιήσει σε ένα περιστατικό το πρωτόκολλο του Pecs, θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το θεωρητικό σεμινάριο. 
Για περισσότερες πληροφορίες για το Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων, παρακαλώ επισκεφτείτε το http://www.pecs.com/.

Πηγή: PECS, Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων, Lori Frost, M.S., CCC/SLP, Andy Bondy, Ph.D.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...