14 Οκτ 2011

Δικαιοσύνη από κούνια


Από την ηλικία των 15 μηνών μπορεί ένα μωρό να διακρίνει μεταξύ δίκαιου και αδίκου λένε οι επιστήμονες. 
«Το πιθανότερο» εξήγησε «είναι ότι τα μωρά παίρνουν ιδέες για το δίκαιο και το άδικο παρατηρώντας πώς οι άλλοι άνθρωποι συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον», τόνισε η Τζέσικα Σόμερβιλ, επικεφαλής της μελέτης. 
Ψυχολόγοι του Πανεπιστήμιου της Γουόσινγκτον έβαλαν μωρά να ξεχωρίσουν ανάμεσα στη δίκαιη και την άνιση κατανομή μιας τροφής. 
Για τις αναγκές του πειράματος προβλήθηκαν δύο βίντεο. Στο πρώτο ένας άνδρας μοίραζε να μπολ με κρακεράκια σε δυο άτομα σε ίσα μερίδια ενώ στο δεύτερο ακριβώς το ίδιο με μια κανάτα γάλα. Και στα δύο βίντεο στη μέση γινόταν αλλαγή και τα κρακεράκια μοιράζονταν άνισα. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα μωρά αισθάνονταν την αδικία στο δεύτερο μέρος των βίντεο. «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η αίσθηση των κανόνων του δικαίου και ο αλτρουισμός αποκτώνται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε» δήλωσε η Τζέσικα Σόμερβιλ, επικεφαλής της μελέτης προσθέτοντας ότι ιδιαίτερα το δεύτερο πείραμα, με το «μοίρασμα» του παιχνιδιού έδειξε ότι ο βαθμός αλτρουισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο ήδη από πολύ μικρή ηλικία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...