25 Νοε 2011

Διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας Vs ΔΕΠ-Υ!!!

Διάβασα ένα άρθρο στην σελίδα Sensory Processing Disorder και το θεώρησα αρκετά χρήσιμο έτσι ώστε να το αναφέρω. Αρθρογραφεί η Vicki Douds ASD Specialist και αναφέρεται στην σημαντικότητα της διαφοροποίησης της διάγνωσης της Διαταραχής της Αισθητηριακής Επεξεργασίας και της ΔΕΠ-Υ. Εκφράζει την δυσαρέσκειά της για το ιατρικό μοντέλο και την γρήγορη διάγνωση της ΔΕΠ-Υ για πολλά παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν ανησυχητικές και προβληματικές συμπεριφορές για τους γονείς και/ή για τους εκπαιδευτικούς.

Με βάση την εμπειρία της, πολλά από τα παιδιά που έχουν διάγνωση ΔΕΠ-Υ αντιμετωπίζουν προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας, τα οποία δεν μπορούν να οριστούν και να κατανοηθούν από πολλούς κλινικούς γιατρούς.

Η χρήση των φαρμάκων για την ΔΕΠ-Υ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αισθητηριακά ζητήματα, και στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργεί ένα επιπλέον σύνολο προβλημάτων για το νεαρό άτομο.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια πιο ολιστική προσέγγιση σε προβλήματα συμπεριφοράς συμπεριλαμβάνοντας την διατροφή και τα αισθητηριακά ζητήματα. Πολλοί άνθρωποι με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού έχουν αισθητηριακές διαταραχές που δεν φαίνονται ή δεν αντιμετωπίζονται, ενώ φαίνεται πολύ συνηθισμένο να διαγνώσκεται η παρούσα συμπεριφορά τους ως ΔΕΠ-Υ.

Μια πιο ολιστική προσέγγιση είναι αναγκαία όταν ασχολείται κανείς με περίπλοκα θέματα, παρά να βρίσκει καταφύγιο  σε φαρμακευτικές αγωγές.

Η καλύτερη πρακτική θα πρέπει να περιλαμβάνει μια αισθητηριακή εκτίμηση και μια αισθητηριακή δίαιτα.

Μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο εδώ.

Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...