9 Νοε 2011

Μιμηθείτε τους ειδικούς!

Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να επιβληθούμε στα παιδιά μας και τότε είναι που αναρωτιόμαστε: καλά, η δασκάλα τους πώς τα καταφέρνει.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν κωδικά επικοινωνίας με τα παιδιά και μερικούς όρους απαράβατους, όταν θέλουν να τα κατευνάσουν.

Διαβάστε μερικά από τα τρικ τους:

  • Αντί να επέμβετε αμέσως όταν ξεκινά ένας καβγάς ανάμεσα σε δύο παιδιά, προσπαθείτε να τα αποτρέψετε με τα λόγια και μετά μπείτε στην μέση λαμβάνοντας δραστικά μέτρα. Πείτε δηλαδή: «Θα ήταν προτιμότερο να κάνετε κάτι άλλο. Δεν μου αρέσει αυτό που κάνετε», δίνοντας την επιλογή να αλλάξουν συμπεριφορά.
  • Εάν το παιδί σας επιμένει να ενοχλεί κάποιον ή κάνει κάτι που ξέρει ότι δεν το εγκρίνετε, προσπαθείτε να του δώσετε να καταλάβει ότι οι πράξεις του θα έχουν συνέπειες.
  • Όταν θέλετε να το νουθετήσετε, σκύψτε όσο πιο κοντά μπορείτε και μη μιλάτε από απόσταση, κουνώντας το χέρι. Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά υπακούουν περισσότερο αν αυτός που τα μαλώνει, «σκύβει» από πάνω τους και τα κοιτάει στα μάτια.
  • Τονίστε του τις καλές του πλευρές δίνοντας έμφαση στο τι μπορεί να κάνει με αυτές. Αν, για παράδειγμα, διαπιστώσετε ότι χτύπησε κάποιο συνομήλικο παιδάκι, πείτε του ότι, αν νιώθει τόσο δυνατός, θα μπορεί αργότερα να βοηθάει όλους τους ανθρώπους, που θα τον έχουν ανάγκη. Έτσι του δημιουργείτε μία καλή προοπτική και του δίνετε ένα σωστό παράδειγμα.
  • Όταν θέλετε να του επιβάλλετε κάποια συνέπεια, μην του λέτε: «πήγαινε», αλλά «έλα». «Θα ήταν προτιμότερο να έρθεις στο δωματιό σου για να διαβάσεις» και όχι να «πας στο δωμάτιό σου».
  • Αν δεν σας ακούει, τότε φωνάξτε πρώτα το όνομά του και μετά επαναλάβετε τι θέλετε! «Μαρία, τακτοποίησε το γραφείο σου»! Τέλος, δώστε του την ευκαιρία να σας πει τι είναι αυτό που το έκανε να παρεκτραπεί. Όλοι οι εκπαιδευτικοί λένε πόσο σημαντικό είναι να μάθουμε να ακούμε τα παιδιά.
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...