9 Νοε 2011

Πολλά παιχνίδια για το... τίποτα!

Η υπερπροσφορά παιχνιδιών και η συνεχόμενη εναλλαγή τους μπροστά στα μάτια των «χορτασμένων» νηπίων μας, τα κάνει –κατά ένα τρόπο- ανάλγητα στην παρουσία τους μέσα στο χώρο.

Ο εντυπωσιασμός τους και η ικανοποίησή τους περιορίζεται μόνο στο ότι κάποιος φρόντισε να τα κατεβάσει από ένα ράφι και να τα φέρει στο χώρο τους, αλλά τα συναισθήματά τους καταλαγιάζουν μόλις καταλάβουν ότι τώρα πια είναι δικά τους!

Και τι κάνουν; Ψάχνουν το επόμενο… θύμα για να το κατακτήσουν. Και, παρά το γεγονός ότι το σπίτι σας έχει γίνει… παιδότοπος, έρχεται η στιγμή που τα παιδιά σας γυρίζουν και σας λένε: μα, δεν έχω τίποτε να παίξω!

Γι’ αυτό ας αλλάξουμε τακτική και ας προσπαθήσουμε να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να χαρούν τα παιχνίδια τους, χωρίς να τα… φορτώνουμε με περιττά παιχνίδια.

  • Θυμηθείτε ότι, για να αλλάξουν τα παιδιά μας τρόπο σκέψης, πρέπει να αλλάξουμε εμείς τακτική.
  • Ψάξτε παιχνίδια που να προκαλούν τη φαντασία τους και να «προβοκάρουν» τη δημιουργικότητά τους.
  • Δώστε τους κίνητρο να απασχολήσουν περισσότερο τα χέρια και το μυαλό τους με ένα παιχνίδι, παρά τα… μάτια τους!
  • Παρακινήστε το να φτιάξει μία πόλη στο πάτωμα του δωματίου του, αγοράζοντας μαζί λίγο λίγο ό,τι του λείπει. Δώστε του ιδέες για να ολοκληρώσει το δημιούργημά του και τροφοδοτήστε το με ιδέες για ενδεχόμενες αλλαγές.
  • Τα παζλ αλλά και οι κατασκευές είναι επίσης μία εξαιρετική λύση, που μαθαίνουν στο παιδί σας ότι τα παιχνίδια δεν είναι αναλώσιμα.

Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο εντυπωσιακό στην όψη είναι ένα παιχνίδι τόσο περισσότερο μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί μαζί του για να βρει το ποια ακριβώς είναι η χρησιμότητά του.

Τα πολύ φθηνά παιχνίδια, μπορεί να είναι μία καλή επιλογή για το πορτοφόλι μας, αλλά μπορεί να αποδειχτούν «ψεύτικα», ενώ μπορεί να μην πληρούν και τους κανόνες ασφαλείας.
Γι’ αυτό μη γεμίζετε το δωμάτιο των κοριτσιών σας από φθηνές κούκλες ανεξαρτήτου προέλευσης ή τα αγοράκια σας με όλων των ειδών τα τηλεκατευθυνόμενα.. Επιλέξτε να έχουν τα παιδιά σας τα μισά, αλλά να είναι σίγουρα κατασκυασμένα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Βγάλτε το παιδί σας να παίξει εκτός σπιτιού. Το υπαίθριο παιχνίδι θα το βοηθήσει να αναπτύξει – πέρα όλων των άλλων- και την κοινωνικότητα του, αλλά θα το μάθει να χρησιμοποιεί και τις αισθήσεις του.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...