30 Ιαν 2012

Σταδιακή η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μωρά

Σύμφωνα με επιστημονική άποψη 100 εκατομμύρια νεύρωνες πλεγμένοι μεσα στον εγκέφαλο του παιδιού σας μεταδίδουν τα μηνύματα που λαμβάνει ένα παιδί από το περιβάλλον του σε άλλους χιλιάδες νεύρωνες, κι έτσι ολοκληρώνεται το παιχνίδι της… μάθησης από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωή του.

Από τη στιγμή που ένα μωρό δύο μηνών ξεκινάει να παρακολουθεί την κίνηση ενός αντικειμένου που βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους, λαμβάνει χώρα και η όλη διαδικασία του ερεθίσματος του εγκεφάλου που οδηγεί στην εκπαίδευσή του.

Αν συγκρίνουμε τον άνθρωπο με τα άλλα ζωντανά πλάσματα της φύσης, βρίσκουμε ότι ο άνθρωπος έχει έναν τεράστιο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Αλαν Λέσλι: «Οι άνθρωποι γεννιούνται με ανώριμο εγκέφαλο αλλά τον εξελίσσουν στη συνέχεια».

Η εκμάθηση των μωρών ξεκινά με τους ήχους και τις αισθήσεις του μωρού, ακόμα και πριν αυτό γεννηθεί

Τα τελειόμηνα βρέφη ανταποκρίνονται εξαιρετικά στη φωνή της μητέρας τους, όπως δηλώνει και ο δόκτωρ Τσαρλς Νέλσον, καθηγητής ψυχολογίας του παιδιού, της νευροεπιστήμης, και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Αρχικά το νεογέννητο μαθαίνει πώς να πιπιλάει, πώς να θηλάζει, πώς να κρατάει την πιπίλα του και σταδιακά καταφέρνει να κάνει και άλλα πράγματα, όπως να κοιτάει τα μάτια της μητέρας του, ή να συγκεντρώνει την προσοχή του σε κάτι άλλο.

Η αντίληψη του μωρού μεγαλώνει καθώς βελτιώνεται και η όρασή του, εκεί μεταξύ των 2 και 4 μηνών. Μέχρι τις αρχές του τρίτου μήνα περίπου, τα μωρά ξεκινάνε να βλέπουν ποιος διασχίζει το δωμάτιο, ενώ στους 4-5 μήνες το μωρό αναγνωρίζει οπτικά ένα αντικείμενο, όπως ένα κουτάλι, και στους 6 μήνες η όρασή τους έχει βελτιωθεί σε μέγιστο βαθμό. 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...