19 Σεπ 2012

Βοηθήστε τα παιδιά με ΔΕΠΥ να μάθουν

Πρακτικές συμβουλές για γονείς και δασκάλους που επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ να θυμούνται και να καταλαβαίνουν αυτά που διαβάζουν.
Οι μαθητές με ΔΕΠΥ διαμαρτύρονται συχνά ότι παρόλο που έχουν διαβάσει ολόκληρη τη σελίδα ενός βιβλίου, δεν είναι σε θέση να θυμηθούν το παραμικρό. Αυτό οφείλεται στις δυσκολίες εκτελεστικής λειτουργικότητας και είναι κάτι που μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί.

Συμβουλές για δασκάλους


Δομήστε τη διδασκαλία όπως εσείς επιθυμείτε, αλλά λάβετε υπόψιν σας ότι ο κάθε μαθητής έχει το δικό του αποτελεσματικό τρόπο μάθησης. Εάν διαβάσετε πρώτα εσείς ένα απόσπασμα από ένα κείμενο, μετά ζητήσετε από το μαθητή να το επαναλάβει και μετά να το διαβάσετε μαζί, βοηθάτε ένα παιδί με δυσκολία στο λόγο να αποβάλλει το άγχος του. Αφήστε τον απαραίτητο χρόνο στο μαθητή να συνηθίσει αυτή τη διαδικασία και εφόσον το επιθυμεί, επιτρέψτε του να διαβάζει όρθιος ή περπατώντας γύρω από το θρανίο του.

Προκαλέστε το ενδιαφέρον του μαθητή για τις λέξεις της σελίδας. Χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου και λοιπές κινήσεις σας θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του μαθητή. Επιτρέψτε τους να «γράψουν» τη λέξη στον αέρα με το χέρι τους, εάν αυτό τους βοηθά να μάθουν τη σωστή ορθογραφία της.

Χρησιμοποιήστε χρώματα και ήχους. Επισημάνετε με έντονο χρώμα ή υπογραμμίστε λέξεις ή προτάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν το μαθητή να εστιάσει το ενδιαφέρον του και να θυμηθεί το περιεχόμενο. Τα φωνητικά βιβλία βοηθούν ορισμένους μαθητές, ενώ άλλοι συγκεντρώνονται καλύτερα όταν διαβάζουν φωναχτά ένα βιβλίο. Υιοθετήστε κάποιον ήχο ή μουσική για να προειδοποιήσετε το μαθητή για την αλλαγή θέματος.

Συμβουλές για γονείς

Γίνετε μία ομάδα. Διαβάστε ένα κείμενο στο παιδί σας και διαβάστε ένα κείμενο μαζί με το παιδί σας. Διαβάστε μία παράγραφο εσείς και μία το παιδί. Διαβάστε εσείς τις αριστερές σελίδες και το παιδί τις δεξιές. Καθώς διαβάζετε, δείχνετε την κάθε λέξη με το χέρι σας.

Αντιμετωπίστε τις δύσκολες λέξεις. Αν το παιδί κάνει λάθος, διορθώστε το αμέσως, προφέροντας τη λέξη με τον σωστό τρόπο. Τοποθετήστε το δάχτυλό του στη λέξη που δεν πρόφερε σωστά και πείτε του να την επαναλάβει φωναχτά τρεις φορές μέχρι να τη μάθει. Μετά ζητήστε του να επαναλάβει ολόκληρη την πρόταση.

Δώστε του επιπλέον κίνητρο.
Δώστε μια λευκή κόλλα χαρτί στο παιδί σας. Ζητήστε του να διαβάσει ένα μικρό απόσπασμα και μετά πείτε του να γράψει ότι θυμάται. Αφήστε του λίγο χρόνο (1-2 λεπτά). Μόλις τελειώσει, επιτρέψτε του να κάνει ένα σύντομο διάλλειμα.

Σύντομα κι ευχάριστα. Τα παιδιά που δυσκολεύονται να διαβάσουν, αντιπαθούν τα μεγάλα βιβλία χωρίς εικόνες. Επιλέξτε τα κατάλληλα για την ηλικία του βιβλία, απλά επιλέξτε εκείνα με τις περισσότερες εικόνες. Τα περιοδικά, βιβλία με γρίφους και λοιπά παιδικά βιβλία με εικόνες και παιχνίδια είναι ιδανικά για  να μάθει το παιδί σας να διαβάζει.

Επισημάνετε τις λέξεις-κλειδιά.
Φωτοτυπήστε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του παιδιού σας και επισημάνετε με χρωματιστό μαρκαδόρο τις λέξεις-κλειδιά. Με άλλο χρώμα μαρκαδόρο, υπογραμμίστε τις κυριότερες ιδέες του κειμένου, ώστε να μπορεί ευκολότερα το παιδί σας να εστιάσει εκεί που πρέπει.

Πηγή
της Ελιζιάννας Χριστοδούλου, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...