31 Οκτ 2012

Νέο τηλέφωνο για άτομα με προβλήματα όρασης

Μια νέα συσκευή για να εξυπηρετήσει άτομα με προβλήματα στην όραση ανακοίνωσε η εταιρεία Qualcomm. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα smartphone με λειτουργικό Android. Tο όνομα αυτού… Ray! Προφανώς το όνομα είναι εμπνευσμένο από τον γνωστό καλλιτέχνη Ray Charles και η πολυδιάστατη αυτή συσκευή έρχεται να ανατρέψει τα τεχνολογικά δρώμενα.

Οι πρόσθετες λειτουργείς που θα έχει και θα προσφέρεται για άτομα που έχουν προβλήματα όρασης είναι: οθόνη αφής με ειδικούς αισθητήρες, μετατροπέας κειμένου σε ομιλία καθώς και ηχητικές πληροφορίες για να υποστηρίξει τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή - λήψη γραπτών μηνυμάτων και e - mails όπως επίσης και κοινωνική δικτύωση. Σκοπός των κατασκευαστών είναι η επιτυχημένη αντικατάσταση των συσκευών ηχητικής ανάγνωσης βιβλίων, των εργαλείων πλοήγησης που στηρίζονται στη γραφή Μπράιγ καθώς και των MP3 players που ενεργοποιούνται με τη φωνή.

Στις 20 Νοεμβρίου αναμένεται να βγει στην κυκλοφορία, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από την εταιρεία ότι θα το κυκλοφορήσει στην παγκόσμια αγορά. Αυτήν την περίοδο, το Ray βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών στο Ισραήλ από 100 συμμετέχοντες. Αυτοί πρόκειται να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της συσκευής «κατεβάζοντας» ηχητικά βιβλία και περιοδικά από την Κεντρική Βιβλιοθήκη για Τυφλούς και Άτομα με Προβλήματα Όρασης του Ισραήλ.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Qualcomm, το εγχείρημα αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης να έχουν πρόσβαση σε πόρους και πληροφορίες. Πρόκειται για μια όντως σημαντική πρωτοβουλία εάν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 285 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Εξ αυτών, τα 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...