29 Μαρ 2012

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που καθορίζει το σωματικό βάρος γέννησης


Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να συντελεί στην αύξηση του σωματικού βάρους γέννησης κατά 155 γραμμάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Human Genetics.

Το γονίδιο που μελέτησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λονδίνου πιστεύεται ότι ενεργεί ως καταστολέας ανάπτυξης, μειώνοντας στο βάρος γέννησης. Αλλά η γενετική μετάλλαξη RS1 του γονιδίου PHLDA2 που εντοπίστηκε σε 9.500 δείγματα DNA από μητέρες και βρέφη, σε τρεις ξεχωριστές μελέτες, έδειξε ότι αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το γονίδιο, συντελώντας τελικά σε αυξημένο σωματικό βάρος γέννησης.

«Το γονίδιο είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζει το σωματικό βάρος γέννησης ενεργώντας ως καταστολέας της ανάπτυξης», εξηγεί η καθηγήτρια Γκουντρουμ Μουρ και συμπληρώνει «η γενετική μετάλλαξη στο PHLDA2 όταν κληροδοτηθεί από τη μητέρα στο παιδί, προκαλεί αύξηση κατά 93 γραμμάρια στο σωματικό βάρος γέννησης ή ακόμη και σε 155 γραμμάρια επιπλέον, αν κληροδοτηθεί από την μητέρα της μητέρας. Η έλλειψη συμμετοχής του πατέρα, με εξελικτικούς όρους, ενδεχομένως να πηγάζει από την εξασφαλισμένη επιβίωσή του και την ικανότητά του να μπορεί να συνεχίσει να παράγεται με άλλα θηλυκά.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γονίδιο PHLDA2 είναι ασυνήθιστο υπό την έννοια ότι μόνο το αντίγραφο που κληροδοτείται από τη μητέρα είναι ενεργό, ενώ το αντίγραφο από τον πατέρα είναι απενεργοποιημένο. Η «σιγή» του πατρικού αντιγράφου είναι αποτέλεσμα μοριακών διαδικασιών πέριξ του DNA, γνωστές με τον όρο επιγενετική.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον λόγο ύπαρξης της μοριακής αυτής διαδικασίας, αλλά εικάζουν ότι συμβαίνει για να διασφαλιστεί ότι το σωματικό βάρος γέννησης είναι μειωμένο ώστε η μητέρα να καταφέρει να επιβιώσει του τοκετού.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...