27 Απρ 2012

Εμφάνιση σιελόρροιας σε παιδιά

Σιελόρροια είναι η υπερβολική παραγωγή σάλιου, έναντι του φυσιολογικού δηλαδή περίπου 1,5 λίτρο την ημέρα, που συχνά βγαίνει έξω από τη στοματική κοιλότητα.
Μπορεί να εμφανίζεται καθόλη τη διάρκεια που τα παιδιά "βγάζουν" δόντια, μέχρι τελικά να ολοκληρωθεί η οδοντοφυία τους, αλλά συμβαίνει και εξαιτίας πληγών στο στόμα (π.χ. άφθες), φαρμάκων, άγχους κτλ.

Παιδιά με σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση ή άλλα νευρολογικά προβλήματα εμφανίζουν σε μεγάλο ποσοστό σιελόρροια λόγω γενικότερης νευρομυικής χαλάρωσης.


Τα κυριότερα προβλήματα που προκύπτουν, πέρα από αισθητικά, είναι:
- δυσκολίες στην ομιλία
- αίσθημα ντροπής, νευρικότητα
- ευπάθεια σε λοιμώξεις


Η διάγνωση

Συχνά η εμφάνιση σιελόρροιας είναι ήπια και υποχωρεί σιγά-σιγά χωρίς θεραπεία. Αν όμως το παιδί πνίγεται από τα σάλια τότε ίσως πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό πρόβλημα, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό γιατρό, στοματολόγο ή λογοθεραπευτή για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος.


Η θεραπεία

Μια μορφή θεραπείας είναι η λογοθεραπεία. Μέσω ασκήσεων ενδυνάμωσης των στοματοπροσωπικών μυών (γλώσσα, χείλη κ.ά.), αλλά και μέσω ασκήσεων μάσησης-κατάποσης και ρύθμισης της αναπνοής βελτιώνεται η λειτουργία των οργάνων του στόματος και έτσι μειώνεται η σιελόρροια. Να θυμάστε ότι η θεραπεία που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από την αιτιολογία του προβλήματος.


Info: Η σιελόρροια μπορεί να εμφανιστεί σε μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως τους 3 πρώτους μήνες. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά πιστεύουν οτί οι αρμονικές αλλαγές παίζουν σημαντικό ρόλο.
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...