27 Απρ 2012

Μέθοδος εναλλακτικής επικοινωνίας MAKATON!

Το MAKATON είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της επικοινωνίας για άτομα που εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών δυσκολιών.

Είναι ένα πρωτότυπο γλωσσικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία συστηματική πολυαισθητηριακή προσέγγιση (αφού συνδυάζει ομιλία, νοήματα, και γραφικά σύμβολα) για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως επικοινωνία, λόγος, γνώσεις γραφής και ανάγνωσης. Επίσης είναι μία πηγή ενός πολύ λειτουργικού λεξιλογίου για άτομα με επικοινωνιακές ανάγκες και τα συνδιαλεγόμενα πρόσωπα.


Βασικός στόχος του εναλλακτικού αυτού τρόπου επικοινωνίας είναι η ανάπτυξη της κατανόησης και χρήσης του λόγου μέσω συμβόλων. Λέξεις και έννοιες έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα σύμβολα τα οποία μαθαίνει το παιδί και τα οποία χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Έτσι με έναν απλό αλλά πολύ λειτουργικό τρόπο είναι σε θέση πια να συμμετέχει στη κοινωνική ζωή και να διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Το MAKATON αποτελείται από ένα βασικό λεξιλόγιο 450 εννοιών που λέγεται πυρήνας και ένα λεξιλόγιο Πηγή που περιέχει πάνω από 7000 έννοιες. Αυτά χρησιμοποιούνται πάντοτε με ομιλία, νοήματα και ασπρόμαυρες εικόνες/σύμβολα. Το παιδί καθώς και οι γονείς του εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται με τη χρήση αυτών των συμβόλων και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα περιβάλλοντα δηλαδή στο σπίτι, στο σχολείο κτλ..

Η διδακτική του προσέγγιση εστιάζεται, σε πρώτο επίπεδο, στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και γλώσσας και σε ένα υψηλότερο επίπεδο, στην κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής.

Χρη­σιμοποιείται με επιτυχία σε άτομα με μέτριες ή και σοβαρές δυσκολίες μάθησης αλλά και άτομα με σωματικά προβλήματα, παιδιά και ενήλικες με νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, ειδική γλωσσική διαταραχή, πολλαπλές αισθητηριακές βλάβες καθώς και επίκτητα νευρολογικά προ­βλήματα.

Πιο αναλυτικά τα παιδιά και οι ενήλικες που χρησιμοποιούν το ΜΑΚΑΤΟΝ αντιμετωπίζουν :

- Δυσκολίες διάσπασης προσοχής και δυσκολίες ακουστικής αντίληψης
- Δυσκολίες στην κατανόηση λόγου
- Δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομιλίας
-Δυσκολίες σε επίπεδο έκφρασης για την ικανοποίηση των αναγκών τους, την εκδήλωση των συναισθημάτων τους, των σκέψεών τους, των επιλογών και των προτιμήσεών τους.
- Δυσκολίες σε επίπεδο ανάγνωσης και γραφής.

Ιστορικό

Το MAKATON ξεκίνησε και σχεδιάστηκε στην Αγγλία το 1973 από την λογοπεδικό Margaret Walker όπου χρησιμοποιήθηκε σε ενήλικες κωφούς που είχαν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες. Από το 1978 άρχισε να χρησιμοποιείται σε σχολεία Ειδικής αγωγής και πολύ γρήγορα διαδόθηκε και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα έγινε γνωστό από το 1992 όπου πια έχει προσαρμοστεί στην Ελληνική γλώσσα το Βασικό λεξιλόγιο, τα νοήματα και τα σύμβολα έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας

Η μέθοδος MAKATON μπορεί να εφαρμοστεί από λογοθεραπευτή ή και εργοθεραπευτή.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...