3 Μαΐ 2012

Τα «ψιλά γράμματα» των παιχνιδιών


Ποια είναι τα σηματάκια που βοηθούν τους γονείς να προχωρήσουν στη σωστή αγορά για το παιδί τους;

Οι ετικέτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών λένε πολλά. Ακόμη κι αν οι γονείς δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορούν να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις - όπως να αγοράσουν ένα βίαιο παιχνίδι σε... οκτάχρονο - χάρη στα σηματάκια που έχει καθιερώσει στις συσκευασίες τους το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πλέον πωλούνται και στην Ελλάδα ηλεκτρονικά παιχνίδια με προειδοποιήσεις για το περιεχόμενό τους, έτσι ώστε να αποφεύγονται αγορές παιχνιδιών με σκηνές βίας, σεξουαλικό περιεχόμενο, καθώς και άλλες μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Τα παιχνίδια κατηγοριοποιούνται πλέον ανάλογα με τις ηλικίες των χρηστών που μπορούν να τα παίζουν, όπως συμβαίνει και με τις κινηματογραφικές ταινίες.

Η υπεύθυνη της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, Βερόνικα Σαμαρά, επισημαίνει ότι τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στο εμπόριο, έχουν αξιολογηθεί με το σύστημα PEGI, δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information).

Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 29 ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος του PEGI είναι να παρέχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Η κατάταξη. Αναλυτικά, το σύστημα PEGI αξιολογεί και κατατάσσει το κάθε παιχνίδι σε μια από τις πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού υπάρχει στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD, ενημερώνοντας τον αγοραστή ότι το παιχνίδι είναι κατάλληλο μόνο για μια συγκεκριμένη ηλικία και άνω.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει το περιεχόμενο κάθε παιχνιδιού, εφόσον αυτό παραπέμπει σε: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβο, τζόγο, σεξ και βία. Σε περίπτωση που κάποιο παιχνίδι έχει χαρακτηριστεί ως προς το περιεχόμενό του, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια απεικονίζονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD.

Ενημερώνουν δηλαδή τον αγοραστή ότι το εν λόγω παιχνίδι περιέχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο είδος του περιεχομένου που περιγράφει ο κάθε χαρακτηρισμός (σημειώνεται ότι ένα παιχνίδι μπορεί να λάβει περισσότερους χαρακτηρισμούς).
Για τα online παιχνίδια, εφαρμόζεται επιπλέον η αξιολόγηση του PEGI Online. Πρόκειται, για ένα εικονίδιο το οποίο όταν συναντά κάποιος στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζει ότι το παιχνίδι αυτό πληροί βασικές προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα, τα παιχνίδια με την αξιολόγηση PEGI Online είναι βέβαιο ότι δεν περιλαμβάνουν παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...