4 Αυγ 2011

Ορολογία: Αναπτυξιακή διαταραχή συντονισμού




Τι είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ?




Η Αναπτυξιακή Διαταραχή Συντονισμού (Developmental Coordination Disorder ή DCD) είναι μια βλάβη, ανωριμότητα ή διαταραχή της κίνησης. Δυσκολίες που σχετίζονται με αυτήν τη διαταραχή, εμφανίζονται στην ομιλία, στις κινήσεις των ματιών, στην αντίληψη, στη σκέψη, στην προσωπικότητα και την συμπεριφορά, στην μεταβλητότητα καθώς και εμφάνιση ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.

 Το βασικό χαρακτηριστικό της αναπτυξιακής διαταραχής συντονισμού είναι η χαρακτηριστική βλάβη στην ανάπτυξη του κινητικού συντονισμού. Αυτή η διάγνωση ισχύει μόνο εαν η βλάβη παρεμποδίζει σημαντικά την σχολική απόδοση ή τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.

Αναγνωρίζεται όταν οι δυσκολίες συντονισμού των κινήσεων δεν οφείλονται σε άλλη ιατρική κατάσταση (για παράδειγμα εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία  ή μυϊκή δυστροφία) και δεν πληρούνται κριτήρια διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής. Εάν υπάρχει νοητική υστέρηση, η διαταραχή αναγνωρίζεται όταν οι δυσκολίες κινητικού συντονισμού είναι πιο σοβαρές από το αναμενόμενο, με βάση το νοητικό δυναμικό. Η εκδήλωση αυτής της διαταραχής ποικίλει ανάλογα την ηλικία και την ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, σε μικρά παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί με αδεξιότητα και δυσκολία κατάκτησης των αναπτυξιακών κινητικών ορόσημων (όπως το περπάτημα, το ρολλάρισμα, το κάθισμα, το δέσιμο των κορδονιών, το κούμπωμα κουμπιών, η χρήση του φερμουάρ κ.α.). Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί με δυσκολίες στις κινητικές απαιτήσεις σύνθεσης ενός puzzle, χτισίματος μιας κατασκευής, στο παιχνίδι με την μπάλα και την γραφοκινητικότητα.

Βιβλιογραφία
Developmental Coordination Disorder, Hints and tips for the activities of daily living, Morven F. Ball 
Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-IV-TR, American Psychiatric Association

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...