4 Ιουλ 2012

Πότε αρχίζει να καταλαβαίνει τους αριθμούς;

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πότε είναι έτοιμο το μωράκι σας να διδαχθεί κάποια απλά πραγματάκια από εσάς, όπως είναι παραδείγματος χάριν οι αριθμοί.

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι από την ηλικία των 12 μηνών, μπορείτε να εισάγετε τους αριθμούς, δείχνοντάς του και μετρώντας απλά καθημερινά πραγματάκια που βρίσκονται γύρω του.

«Εχουμε δύο ποδαράκια, μία μυτούλα, τρεις πετσετούλες, μία γατούλα, δύο αδερφάκια…» κλπ.
Ετσι θα μπορείτε να προχωρήσετε πλέον σε απλές ερωτήσεις, δίνοντας πάντα την επιλογή, όπως «πόσα κουμπάκια έχει το φουστανάκι σου; Ένα ή δύο»;

Όταν το παιδάκι σας κλείσει τα δύο χρόνια του είναι πιθανόν ότι θα ξέρει μετράει ως το 10, ωστόσο ο γενικός κανόνας λέει ότι το μωρό σας δεν θα αντιλαμβάνεται ακριβώς την έννοια των αριθμών και φυσικά μπορεί να παραλείπει αριθμούς όταν μετράει.

Μην ανησυχείτε για αυτά τα λαθάκια που θα κάνει στο μέτρημα, στην πραγματικότητα μπερδεύεται με τη γλώσσα!

Σε αυτήν την ηλικία το παιδί είναι έτοιμο να δείχνει αντικείμενα και να τα απαριθμεί, έστω αν δεν το κάνει σωστά.

Εσείς μιλήστε του και δώστε του παραδείγματα. «Ένα πηρούνι για τη μαμά, ένα για τον μπαμπά, ένα για σένα. Δηλαδή έχουμε, ένα-δύο-τρία πηρούνια»!

Το παιδί αρχικά μπορεί να καταλάβει ότι όλα τα πηρούνια που έχετε είναι τρία, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, σταδιακά θα αντιλαμβάνεται τον «αριθμό» των πραγμάτων που κατέχει ή το περιβάλλουν.

Όσο μεγαλώνει, δηλαδή στην ηλικία των 3 και 4 ετών, το παιδί καταλαβαίνει την έννοια της πρόσθεσης, και πως μπορούν να αυξηθούν τα αντικείμενα ή ακόμα και πως μειώνονται αν αφαιρέσεις κάποια!

Για να βοηθήσετε στην «αριθμητική σκέψη» του παιδιού σας, μετράτε πράγματα που βρίσκονται γύρω του, όπως ας πουμε πόσα κομμάτια μήλο έχει στο πιάτο του, πόσες κουκλίτσες ή πόσα κυπελλάκια.

Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν νούμερα και να μπορούν να τα γράφουν μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών και περισσότερο όσο πλησιάζουν να κλείσουν τα πέντε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...